Бебе и дете

Лято и бебе

Лято и бебе

Автор: д-р Зорка Угринова, обща медицина, клинична хомеопатия

В началото на лятото сме и темите за слънцезащита и защита от насекоми са все по-актуални. Независимо от това дали ще прекараме лятото на брега на морето, сред прохладата на планината, на брега на една рекичка или язовир… или ще бъдем в градски условия тази статия ще бъде полезна за Вас. Грижата за кожата на бебето изисква цялото ви внимание. Децата до 1-годишна възраст трябва да се излагат на слънце много внимателно. 

Слънцето – враг или приятел е?
Разбира се, че слънцето е наш приятел, но само ако се излагаме на ярките му лъчи разумно и се грижим добре за кожата. Подходящата слънцезащита е важна за всяка възраст. Детската кожа не е подготвена да бъде изложена на силните слънчеви лъчи. Слънцето прониква много лесно през детската кожа и затова тя трябва да бъде старателно защитена предварително.

Основните препоръки при бебета и малки деца са:

 • Излагането на пряка слънчева светлина е по-добре при бебета над 3- месечна възраст.
 • В началото се препоръчва само крачетата и ръчичките на бебето да се огряват от пряка слънчева светлина, а главичката да бъде с памучна шапка на сянка.
 • Бебето спи и бодърства най-добре на шарена сянка.
 • За да подготвите правилно детето, увеличавайте постепенно времето, в което то е на слънце.
 • В началото нека това да са 5-6 минути, като постепенно увеличавате престоя на детето на слънце.
 • Избягвайте часовете между 12.00 и 16.00, тогава слънцето е най-силно.
 • Приемът на течности е особено важен и опасността от обезводняване е реална.
 • Винаги носете със себе си достатъчно количество чиста питейна вода.
 • Грижете се за слънчевата защита на бебето прецизно и отговорно.
 • При симптоми на претопляне или прегряване незабавно потърсете лекарска помощ.

Защо слънцезащитата е толкова важна?
UV радиацията от слънцето може да доведе до слънчево изгаряне, слънчева алергия и риск от дългосрочни кожни увреждания. UV лъчите са два типа:

 • UVA лъчите са известни още като “състаряващите лъчи”. Те са фототоксични и фотоалергични. Проникват много дълбоко под кожата, предизвикват образуването на пигменти, бръчки и други нежелани реакции.
 • UVB лъчите са известни като “изгарящите лъчи” и са в основата на синтеза на витамин D и образуването на тен.

Специалистите дерматолози препоръчват слънцезащитни продукти, в които UVA защитата е поне 1/3 от SPF фактора. Правилната защита от слънцето не пречи на синтеза на витамин D!

Слънцезащитни продукти трябва да се нанасят ежедневно. Те ще защитават кожата от UV лъчите, но освен това създават невидима бариера срещу замърсяването. Важно е слънцезащитният продукт да се нанесе поне 20 минути преди излагане на слънце в плътен равномерен слой. Според специалистите, за да постигнем SPF, отбелязан на опаковката, трябва да се нанася около 2 милиграма продукт върху квадратен сантиметър кожа или около 2 с. л. върху откритите части на тялото и лицето, от които около 1/4 ч. л. само върху лицето. Препоръчва се защитният продукт да се нанася отново на всеки 2 часа или дори по-често при влизане във водата или при изпотяване.

Chicco слънцезащитен спрей е подходящ от първия ден на раждане и е със SPF 50+. Той е с UVA/UVB/IR- филтърна система и е подходящ за чувствителна бебешка кожа. Емулгаторите са от естествен произход, толерантни са към нежната бебешка кожа и са водоустойчиви.  Особено ценно е, че продуктите са произведени по специална технология и не замърсяват водите. Любопитна подробност, с която ме спечелиха е, че флаконите са от 100% рециклирана пластмаса.

Какви са препоръките за общата грижа за кожата?

Ключовата дума в грижата за кожата е правилната хидратация. Защитна, освежаваща и овлажняваща козметика – линията Chicco NaturalZ предлага различни продукти, които освежават, хидратират и най-важното защитават кожата на най- малките. Препоръчвам лосионите Chicco NaturalZ, защото имат „три в едно“ действие за кожата:

 • Ефикасна защита, благодарение на етерични масла от лимонов евкалипт и лимонова трева, чиято миризма отблъсква насекомите.
 • Освежаване, благодарениенаекстракт от лайка. Текстурата на продуктите е лесна за нанасяне, не омазнява и носи усещането за чистота и свежест.
 • Богата хидратация,  благодарение на наличието на  екстракт от бодлива круша, което създава усещането за мека и кадифена кожа при докосване. 

И вечната тема за насекомите?
Ухапванията или ужилванията от насекоми са особено неприятни. Обикновено родителите използват репеленти, които се нанасят по откритите части на тялото, но не всички са подходящи за бебета и малки деца. Репелентите са специални средства, които служат за предпазване на кожата от различни видове насекоми. Те могат да бъдат под различна форма: гривни, спрейове, лосиони, кремове, мокри кърпички или лепенки.

Подберете внимателно кой вид защитна козметика е подходящ за вашето дете. Обърнете внимание на съставките. Бебешката и детска защитна козметика трябва да съдържат единствено и само безопасни и натурални съставки.

И тук на помощ идват предложенията на Chicco. Защитната козметика на марката включва освежаващи и защитни продукти под формата на спрей, крем, рол-он и кърпички, така че да разполагате с всичко, което ви е необходимо.

Chicco са разработили ефикасни формули с етерични масла от лимонов еквалипт и лимонова трева, които отблъскват насeкомите и екстракт от бодлива круша, известен с овлажняващите си свойства.

Така бебешката кожа е едновременно защитена и от ухапвания от насекоми и освежена и хидратирана.

Приятна новина
Chicco
остават верни на концепцията си за цялостна грижа към децата и предлагат и устройство против комари, което да се поставя в контакт. Устройството е напълно безшумно и безвредно. То е подходящо както за бебета от 0+ месеца, така и за домашни любимци и не налага проветряване на помещението. И за още по-голямо удобство можете да вземете със себе си преносимо устройство против комари, което работи с батерия. То разполага с прикачен клипс за закачане и позволява да се постави на практика навсякъде. Така защитата от насекоми е много лесна – просто го закачете за детската количката и може да осигурите ефикасна защита на детето около 100 часа, дори при непрекъснат режим на работа.

И все пак
Ако ухапването вече е факт, добре е да разполагате с успокояващият рол-он за облекчаване на паренето, сърбежа и зачервяването след ухапвания. Съветвам ви винаги да го носите в плажната си чанта.

Ролонът на Chicco е предназначен за удобно и бързо нанасяне след ухапване от насекоми. Той успокоява сърбежа върху деликатната бебешка кожа, благодарение на натуралната си формула с екстракти от Zanthoxylum (китайско растение с успокояващи свойства). Съдържанието на ментол има приятно охлаждащо действие, което намалява локалната възпалителна реакция. Естествената му формула съдържа екстракт от зантоксилум (китайско растение, познато с успокояващите си свойства) и ментол за деликатно освежаващо усещане. Ролонът не оставя мазни петна и следи по дрехите и не съдържа амоняк и алкохол.

Уважаеми родители, знаете, че правилната информация е гаранция за успех! Наслаждавайте се на лятото с усмивка и добро настроение. Бъдете здрави!

Повече информация за продуктите на Chicco може да намерите тук.

всички статии