Бебе и дете

Първи стъпки в бебешката хигиена

Първи стъпки в бебешката хигиена

Бременността и раждането на дете винаги са съпроводени с много трепети, очаквания,тревоги, особено когато ще ставате родители за първи път.

С раждането на бебето се раждат и родителите. Когато във вашия живот се появи най-съвършеното творение на природата – вашето бебе, у вас се пробуждат много нови чувства на радост, щастие, любов. Едновременно с тези чувства вървят ръка за ръка и тревогите, съмненията, страхът…, но едно е ясно – вашата любов към бебето е най-важната част от грижите за него.

След първите минути на еуфория от срещата с вашето бебе, първите моменти на пряк контакт, първата целувка, грижите за новороденото в болницата се поема от медицинския персонал – акушерките. Основните грижи, свързани с хигиената като смяна на пелените, тоалет, къпане, са тяхно задължение. Те подпомагат майката и в първите стъпки за успешно кърмене.

Когато се приберат с бебето в дома си, всички грижи вече са отговорност на родителите. Ако те предварително са посещавали подготвителни курсове за бременни и бъдещи родители, наученото в тях им дава отправна точка как да постъпят в дадена ситуация.Но, ако не са имали такава възможност, притесненията, страхът и неопитността правят нещата малко по-трудни.

Колко често трябва да се сменят пелените?

Смяната на пелените и кърменето много често вървят ръка за ръка. Здравото новородено бебе има между 3-6 изхождания и 7-8 мокри пелени за 24 часа. Това е добър знак, че бебето е добре нахранено. Добре е пелената да се сменя преди хранене, защото най-често след нахранване бебето заспива, чувства се добре и е хубаво да го оставим да си почива. Има бебета обаче, които често „пълнят пелените“ по време на кърменето. Тогава е по-разумно пелената да се смени след нахранването, за да не се налага да правите две смени. Добре е да се изчака бебето да се оригне и много внимателно, без много движения, да направим смяната, защото много често след нахранване при повече движения те „връщат“ от поетата кърма.

За хигиената на гениталиите по-голяма част от родителите предпочитат използването на мокри кърпички, защото е по-лесно, по-удобно и често с по-малко движения на бебето. Важно, за доброто състояние на бебешката кожа е правилният избор на мокри кърпички.

Кожата е най-големият орган на човека и се състои от три слоя: епидермис, дерма и подкожна мастна тъкан. Тя има не само защитна функция.

Бебешката кожа се различава от кожата на възрастен човек по няколко показатели:

  • Най-горният слой на епидермиса е с 30% по-тънък, връзките между клетките са доста нестабилни, което води до по-голяма загуба на вода. Това е причината за  по-голямата ѝ пропускливост, сухота и възможност за чести раздразнения и алергични реакции.
  • Още една много важна особеност на бебешката кожа е, че тя е с неутрално рН 6.6-7.5, което е предпоставка за контаминиране с полезните бактерии за изграждане на микробима, парално с това обаче дава възможност и за  навлизане на различни вещества и бактерии в кръвообращението на бебето.
  • Още от раждането, бариерната функция и свойствата на най-горния слой на кожата /страрум корнеум/ за обработка на водата непрекъснато се оптимизира и се смята, че свойствата, които правят детската кожа уникална, се запазват поне до първите 12 месеца от живота.

Затова и изборът на  мокри кърпички трябва да бъде в съответствие с деликатната бебешка кожа.

Препоръката на Дружеството по алергии на Великобритания, Френската асоциация за превенция на алергиите, Немското дружество за помощ при алергии и кожни проблеми, Алианс на българските акушерки и други препоръчват използването на WATER WIPES, които съдържат 99,9% вода и 0,1% екстракт от семена на  грейпфрут, които имат асептично действие.

WATER WIPES са специално разработени, за да бъдат меки и чисти, колкото памук и вода, но да предлагат в същото време удобство за родителите под формата на мокри кърпички. Тъй като се състоят  само от два компонента.

WATER WIPES са разработени чрез патентована уникална технология, която променя молекулярната структура на водата като предизвиква отделяне на енергия в опаковката, което води до стерилизиране на кърпичките.

WATER WIPES са подходящи за всички бебета, включително и за недоносените, които са с още по-нежна и ранима кожа, за възрастни хора с чувствителна кожа и страдащи от кожни алергии.

Единственото клинично проучване как бебешките мокри кърпички повлияват дерматита в зоната на пелената е проведено в Университета в Салфорд Манчестър. Изследването за състоянието на бебешката кожа /BaSICS/ е първото по рода си, което показва как употребата на бебешки мокри кърпички може да повлияе на състоянието на кожата на новородено.

Проучването, проследявано от акушерки в „реална среда“, сравнява честотата и продължителността на дерматит от пелените при бебета от 0 до 8 седмици, почиствани с различни марки бебешки кърпички. Проучването е проведено сред 698 майки, разделени в 3 групи.

Резултатите показват, че бебетата, почиствани с WATER WIPES значително по-рядко са склонни да развиват обрив в зоната на пелените -19%. За сравнение с другите марки – резултатите са 25%-30%.

WATER WIPES са най- чистите бебешки мокри кърпички, които имат само 2 съставки, което ги прави безопасни и много удобни за ежедневна употреба.

Въз основа на познанията за строежа и развитието на бебешката кожа, изследванията,  проведени сред 698 майки и бебета, правилният избор на бебешки мокри кърпички WATER WIPES е в ръцете на всеки родител.

Какво е важно да знаем при смяната на пелените?

Препоръчвам на майките, ако бебето се е наакало, седалището му да се измие с вода и подходящ продукт (шампоан/душ гел или сапун). Но ако при смяната на пелената тя е само мокра, може да използвате мокри кърпички. За да бъде защитена кожата на дупето и гениталиите е необходимо да се използват защитни кремове против подсичане при всяка смяна на пелената. Кремът се нанася на тънък слой в областта на срамната кост, гениталиите и цялата седалищна област.

Изборът на еднократни или многократни пелени често е воден от препоръки на приятели, които са имали бебе, от рекламите или от цената  на пелените. Моят съвет е при закупуването пелените да се съобразят с теглото на бебето. Ако то е над 3 кг е препоръчително да се закупи № 2 /от 3-6 кг/. Първите месеци бебета наддават много интензивно на тегло и бързо ги израстват. Ако независимо от това, че сте поставили пелената правилно тя пропуска, може би е време да се премине на следващия размер. Добре е в началото да не се купуват много големи количества от дадена марка, за да се види как се чувства бебето. Рядко, но се случва, бебето да реагира с обрив или леко зачервяване на седалището като реакция към дадена марка еднократни пелени. Ако бебето се подсече, добре е майките да предприемат следните няколко стъпки: да помислят дали не са използвали само мокри кърпички за тоалета на бебето; да сменят марката на крема против подсичане; да опитат различна марка еднократни пелени. Ако тези мерки не помогнат, добре е да направят консултация с личния лекар на бебето, за да отхвърли някаква инфекция на кожата.

Къпане и тоалет на бебето

Къпането е един своеобразен ритуал в семейството. В болницата този тоалет се прави ежедневно, но ако родителите са против това, добре е да уведомят предварително персонала.

Когато се приберете вкъщи, пъпният остатък все още не е паднал и къпането се извършва само на глава и гръбче на течаща вода. Пъпният остатък не трябва да бъде под водата. Това, че при къпането ще попадне малко вода върху, него не е фатално, защото след банята задължително се прави тоалет на пъпния остатък. За да бъде пъпчето чисто и да бъде предпазено от някаква инфекция, почистването на пъпния остатък с 95 градуса спирт се извършва при всяка смяна на пелената или около 5-6 пъти в денонощието и задължително след банята. Два-три дни след падането на пъпчето, може да преминете към цялостно къпане на бебето във ваничката.

Какъв ще бъде ритъмът на хигиена на бебето е решение е на родителите – всеки ден, през ден или друг интервал. В първите 1-2 дни къпането може да се направи само с вода, без използването на измиващи продукти, за да може част от верникса /бяла мазнина, която покрива тялото на бебето/ да попие и бебето да се контаминира с определени бактерии. След това кожата изисква ежедневни грижи. Ако бебето е с прекалено суха кожа или има съмнение за атопичен дерматит, къпането трябва да се осъществява на 2-3 дни с подходящата козметика за това състояние.

Най-подходящото време за банята е вечерно време около 30-40 минути преди кърмене. За този ритуал в началото ще ви е необходима помощ и подкрепа, която ще получите най-добре от таткото.

Задължителните процедури след банята е хигиената на пъпния остатък, ако все още не е паднал, грижа за кожата на бебето, която се третира с бебешко олио или мляко. Това е въпрос на избор. Но ако бебето се е появило след термин, т.е. преносено е, кожата му е много суха и лющеща се, затова е добре поне в първия месец да се използва бебешко олио.

Ушичките се почистват с клечки за уши с ограничител. Почиства се ушната мида, ушният канал докъдето стигне ограничението на клечката за уши. Почистването е най-вече подсушаване от водата.

Нослето се почиства само при необходимост с аспирационните помпички, които се предлагат в магазините. Ако секретите са по-сухи, добре е предварително да се капнат по 2-3 капки физиологичен разтвор във всяка една ноздра, да се изчака малко и тогава да се пристъпи към аспириране.

Очите се почистват с тампон, напоен или с физиологичен разтвор или преварена вода също при необходимост.

Козметиката, която е необходима за хигиената на бебето не е много и трябва да бъде добре подбрана. Важно е да не съдържа парабени, алкохол, силни аромати.

Продуктите от първа необходимост са:

  • Шампоан или душ гел за коса и тяло. Добре е да бъде с дозираща помпа за по-лесна употреба.
  • Бебешко олио или бебешко мляко
  • Крем против подсичане
  • Мокри кърпички – добър помощник на мама, но не основно средство за хигиена.
  • През зимата, когато се извежда бебето на разходка, може да използвате хидратиращ крем против студ и вятър за лицето.
  • През лятото в градски условия е добре да се използва слънцезащитен крем със защитен фактор  25 или 30.

Автор: Емилия Казълова, акушерка

всички статии