За мама

Помощ! Носът на бебето е запушен

Помощ! Носът на бебето е запушен

Интервю с д-р Нина Конова, педиатър

Д-р Конова, защо доста често нослето на бебетата и децата се запушва?
Да, често бебетата и малките деца са със запушено носле. За този проблем има анатомо-физиологични предпоставки – тесни носни ходове и богато кръвоснабдена и лесно дразнима носна лигавица. Високата температура в помещението, в което се гледа детето или ниската влажност на въздуха, поради включване на допълнителни  отоплителни уреди, водят до разширяване на кръвоносните съдове, набъбване на лигавицата и затруднена проходимост на носнита ходове. Като прибавим към този факт предимно легналото положение на кърмачето, връщанeто на малки количества храна, поради физиологичен рефлукс до 3 месечна възраст, контактите с болни, особено при посещение на детско заведение и респираторните инфекции, получаваме представа за честотата и значимостта на този проблем.

Не трябва да забравяме, че запушеното носле е причина бебетата да не могат да се хранят добре, защото пускат гърдата или биберона, за да могат да дишат. По същата причина имат и нарушения в нормалния си сън. Дишането през устата води до изсушаване лигавицата на гърлото и задълбочаване на проблема. Не бива да пропускаме факта, че прекалената и агресивна намеса с чести капки за нос, аспирация и третиране на носната лигавица също могат да доведат до нейното набъбване и да провокират секреция.

Запушеният нос безпокои родителите, но дали това винаги означава сериозен проблем и кога да потърсим лекарска помощ?
В кърмаческа и ранна детска възраст този проблем се оказва сериозен. Преди да потърсите лекарска помощ, обърнете внимание на температурата и влажността на въздуха в стаята, на наличието или отсъствието на други симптоми като повишена телесна температура, кашлица, секрет от носа. Не бързайте да се намесвате с лекарства и аспирации. Ако детето спи със затворена уста и диша през носа, ако се храни както обичайно и няма други симптоми, малко вероятно е да имате нужда от лекарска помощ. Ако обаче запушеното носле пречи на нормалното дишане, хранене и сън, особено ако има и други симптоми на респираторна инфекция, не прибягвайте към самолечение, а се обърнете към лекуващия педиатър или УНГ специалист. Те ще преценят състоянието на детето и нуждата от допълнителни изследвания и лечение. Не правете излишни микробиологични изследвания и антибиотично лечение! Това е най-сериозната грешка, с която аз се сблъсквам в моята практика. Намесата най-често е не само ненужна, но и вредна за детето.

Дали е възможна превенция или какво да правим, за да избегнем запушването на детското носле?
Съветите ми за превенция  са – елиминирайтепричините, които водят до проблема, а именно:

      - поддържайте температура на стаята в интервала 19-21 градуса

      - проветрявайте често помещението, в което се отглежда детето

      - при нуждаовлажнявайте допълнително въздуха

      - не използвайте силно ароматизирани перилни и почистващи препарати

      - дръжте децата далеч от цигарен дим и аерозоли 

      - избягвайте ненужните контакти с много хора, особено в периода на новороденото

      - ограничете посещенията на места, на които се събират много хора  /особено затворени пространства/.

Ако проблемът вече е на лице как да се справим с него?
Ако сте спазили горните съвети и все пак проблемът е налице, можете да промиете нослето на бебето /детето с физиологичен разтвор– едноот малкото неща,които можете да направите без лекарско предписание.Можете да дадете и някой от хомеопатичните продукти, предназначени за решаване на този проблем. Ако не помогнат, поне няма да навредят.

Ако решите да приложите капки за нос, направете го след преглед от компетентен специалист. Не всички препарати са подходящи за определена възраст. Голяма част от тях имат странични ефекти и не бива да се прилагат неоснователно. Продължителното лечение с неподходящ препарат може да доведе до нов проблем. 

Едно успешно решение на проблема е използването на Colief Дишай лесно балсам за бебета над 3 месеца.Този продукт е изключително подходящ поради следните му качества:

  • абсолютно безвреден, с естествени съставки – наосновата на етерични масла от евкалипт, мента и камфор,на които се дължи противовъзпалителния и отбъбващ носната лигавица ефект и основа от чист вазелин;
  • лесен за приложение – иновативенстик, с който продуктът се нанася върху горната част на гърдите или гърба;
  • липса на алергизиращ ефект, поради възможността за нанасяне върху памучна кърпа, поставена в близост до детето, но без да може да я докосва;
  • бърз и продължителен ефект, без да има нужда от често третиране и директен контакт с  носната лигавица. 

Повече информация за Colief Дишай лесно балсам ще намерите тук.

всички статии