Бебе и дете

Бебешка аптечка – какво задължително трябва да имаме?

Бебешка аптечка – какво задължително трябва да имаме?

По принцип бебетата са здрави и не би трябвало да приемат лекарства, освен ако това не е абсолютно наложително. Тяхното лекарство е храната (майчината кърма) и необходимите немлечни храни за захранване след 6 месечна възраст, с които би трябвало да осигурим достатъчно хранителни вещества, необходими за растежа и развитието им. При всеки възникнал здравословен проблем, трябва да се опитаме да се справим с малко повече спокойствие, търпение и подходяща храна.

Има случаи обаче, в които е необходимо да посегнем към бебешката аптечка: 

  • При висока температура, след като сме опитали всички физикални методи за нормализирането й; 
  • При повръщане и диария, при които диетата и приемът на течности не са дали желания резултат 
  • При болка и дискомфорт, които нарушават съня, храненето и нормалния режим на бебето.

Ще се спра на два медикамента, които трябва да присъстват в бебешката аптечка и които можете да използвате, без лекарско предписание, защото са ефикасни, лесно приложими, без странични ефекти и помагат да решите два много чести проблема в кърмаческа възраст– коликите и запека, който може да е причина за тях.

Колики
Бебешките колики не са болест, но са най-честият проблем, с който се срещат родителите в първите месеци след раждането на бебето. Те са породени от физиологичното несъвършенство на храносмилателния тракт на новороденото и по-точно от недостатъчната продукция на лактаза - ензимът,чрез който се усвоява в червата основният въглехидрат на млякото – лактозата.Неусвоената лактоза е подложена на вторична ферментация в червата, в резултат на което се образуват газове, подуващи коремчето и предизвикващи доста силни понякога колики,силен плач и нарушаване съня и храненето на бебето. 

Съвременният метод за повлияване на бебешките колики е атакуване на причината за тях, а не на последиците. Colief е именно препаратът, който помага за преодоляване на временната лактозна непоносимост и образуването на излишни газове. Той съдържа ензим лактаза, който разгражда лактозата до лесно усвоими въглехидрати. Неговото действие се разгръща не в организма, а в млякото – той се добавя в храната на бебето. Може да се използува още от раждането, както при естествено, така и при изкуствено хранени деца и няма установени странични ефекти. Тук ще намерите указания за правилното използване на капките Colief.  

Запек

Запекът е другият чест проблем, както в ранна кърмаческа възраст (особено при изкуствено хранени деца), така и по- късно, когато започва захранването с немлечни храни. Като запек се дефинира отделянето на твърди, оскъдни изпражнения на интервал по-голям от 3 дена,често съпроводено с болка и затруднена дефекация.При новородените(кърмени) деца изхожданията са равни на бройката на кърменията или поне 4 днено. При хранените с адаптирано мляко изхожданията са 1-2 дневно до 1 на 2 дни. С нарастване на възрастта, бройката намалява до 1-2 на ден към 1г.възраст.

Причини за запек най- често са:бедна на фибри храна; недостатъчен прием на течности; липса на физическа активност; прием на еднообразна храна; грешки при захранването (бързо въвеждане на немлечни храни , неподходящи храни); късно създаване на хигиенни навици (дефекация на гърне).

Когато, въпреки елиминиране на посочените причини, този проблем е наличен, можете да използувате без лекарско предписание миниклизмичките Relaxit.Този препарат съдържа осмотични соли от първи ред, глицерол и сорбитол, които предизвикват привличане на вода към лумена на дебелото черво, омекотяване и лесно отделяне на фекалната маса.  Предимство пред пероралните лаксативи е липсата на абсорбция от организма, липсата на странични ефекти,липсата на привикване. Формата е индивидуална миниклизмичка, лесна за ректално приложение. Ефектът е бърз – до10 мин. За кърмачета дозата е 1/2 клизмичка ректално при нужда. 

Автор: Нина Конова, педиатър

всички статии