Новини

Над 12 хил. деца извън детска градина и след второто класиране в София

Над 12 хил. деца извън детска градина и след второто класиране в София

12 314 деца останаха неприети в детска градина и ясла в София и след второто класиране, което бе извършено в събота, 29 май, съобщава сайтът "Сега". След първото класиране в началото на месеца без места останаха 10 252 деца. Заради административните неуредици на общината обаче кандидатурите на много деца бяха елиминирани преди първото класиране и са били направени преди второто. Така във второто класиране участваха 14 932 деца. 1712 от тях искат да се преместят, т.е. те вече имат място в ясла или градина. Класираните са 906, сочат официалните данни на общината. Това означава, че извън градини и ясли засега остават 12 314 желаещи.

Кметът Йорданка Фандъкова отрича, че управлението й се е провалило с обещанието да има градини за всички деца в София. След първото класиране Фандъкова опита да прехвърли провала на районни кметове от опозицията, а после, когато вече на власт бе служебното правителство, заговори и за това, че държавата трябва да компенсира по-щедро родителите на неприетите деца. Отново имаше и обещания и сметки колко градини ще бъдат построени в близко бъдеще.

Родителите обаче, които от години слушат подобни обещания, излязоха на протест и поискаха оставката на Фандъкова. Родителите настояват да се търси активно решение на проблема, включително и чрез включване на децата до 3-годишна възраст в схемата с ваучери за подпомагане на семействата с неприети деца.

Източник: dnevnik.bg

всички статии