Новини

19 май Световен ден за дарителството на майчина кърма

19 май Световен ден за дарителството на майчина кърма

На 19 май всяка година се отбелязва Световния ден на дарителството на майчина кърма.

Началото е в Бразилия през 2004 г. като национално събитие и денят е създаден, за да се популяризира важността на даряването на кърма на банки за майчина кърма. Сега този ден се отбелязва в световен мащаб от банките за кърма, които са над 750 в 66 страни и има много дарителки, на които да благодарим! Изчислено е, че повече от 800 000 бебета получават донорска кърма всяка година, което предполага, че годишно се даряват над 1 милион литра кърма в подкрепа на кърменето и оптималното хранене на кърмачетата.

За тазгодишното събитие, което е подкрепено от NAWA (Полската национална агенция за академичен обмен), Европейската Асоциация на Банките за майчина кърма EMBA организира и стартира едномесечно отбелязване, което ще подчертае приноса, който актът на даряване на майчино мляко на банките за кърма има за семействата получатели.

ЕМВА: „Поставихме си за цел да регистрираме въздействието, което получаването на донорска майчина кърма е оказало на тези семейства и се надяваме, че по този начин донорите на кърма навсякъде ще се чувстват оценени и уважени в техния специален ден.“

По време на едномесечното отбелязване през май, всеки ден EMBA ще споделя историята на различно бебе, което е получило донорско майчино мляко от банка за кърма в Европа. За целта от EMBA се свързаха с нашата Банка за майчина кърма с подробности за кампанията, озаглавена „Всяко дарение разказва история“, за да разкажем вдъхновяващи истории на деца получавали донорска кърма, които да бъдат споделени наред с историите на други деца от цяла Европа. Банка за майчина кърма България участва с историите на шест деца, получавали донорска кърма по различни показания.

Благодарим на всички дарителки на кърма за ценния подарък – донорската кърма, която спасява живота на бебетата и подкрепя майките да кърмят.

Банка за майчина кърма ще отбележи Световния ден на дарителството на майчина кърма на 19 май 2021 г. от 14,00 часа на адрес: ул. „Сава Михайлов“ 57.

всички статии