Бременност

Кои са най-честите проблеми със зъбите по време на бременността?

Кои са най-честите проблеми със зъбите по време на бременността?

Най-често по време на бременността оплакванията от страна на бъдещата майката са свързани с високите нива на хормоните ПРОГЕСТЕРОН и ЕСТРОГЕН. Характерно за тях е, че засилват кръвообращението в лигавицата на матката, за да осигурят нормалното развитие на плода. Тези хормони обаче водят и до засилено кръвообращение в лигавицата и епитела на венците, появяват се симптоми на повишена чувствителност, провокирано или спонтанно кървене, отдръпване на венеца, заради липсата на адекватна хигиена, поява на болка, а понякога и на отток…

Друг проблем е, че хормоналните промени затрудняват способността на тялото за бързо възстановяване на меките тъкани. Промяната във физическата активност и имунологичните промени повишават чувствителността към инфекции в устата, включително могат да се отключат и заболявания на зъбодържащия апарат( парадонтоза).

Високите нива на ПРОГЕСТЕРОН И ЕСТРОГЕН намаляват тонуса на сфинктерите на стомаха и жлъчката, при почти 30-50% от бременните се наблюдава рефлукс, а заедно с това, промените в диетата и честотата на хранене, увеличават киселинността в устата плюс повишават риска от развитие на кариес. 

Затова: СТОМАТОЛОГИЧНОТО ЛЕЧЕНИЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЧАСТ ОТ ЦЯЛОСТНАТА ПРЕНАТАЛНАТА ГРИЖА.

Препоръчително е бъдещата майка да посещава своя зъболекар за профилактика, леки лечебни процедури и хигиена между 4 и 8 месец от бременността. Процедурите не бива да са дълги, максимум до 40 минути. Много е важно бременната пациентка да ЛЕЖИ, а не да седи на стола, под дясната страна на дупето и е желателно да има тънка възглавница, като така се повдига таза вдясно и се осигурява нормален поток на кръв към и от плацентата/ плода.

Най-важната задача на нас като клиницисти и лечители на бременни пациентки е да не причиняваме болка и да не предизвикваме страх или паника! За целта е задължително ползването на местни упойки, за тях е нужно да се знае, че се поставят около мястото, което трябва да се обезболи, не попадат в общото кръвообращение и се инактивират в рамките на 1-2 часа. Те осигуряват спокойствие на доктора и на пациентката, няма риск от повишаване на кръвно, пулс или поява на контракции, т.к. не съдържат адреналин.

Рентгеновите снимки по време на бременността се прилагат само в краен случаи, въпреки, че съвременните дигитални рентгени са изключително щадящи и при тях се ползват надеждни средства за защита. И все пак, се ползват ако има нужда от спешна хирургия или канално лечение.

Скъпи майки, не неглижирайте собственото си орално здраве преди, по време и след бременността, то е гаранция за общото здраве на Вашето дете/деца!

Автор: Цветелина Дучева, детски стоматолог 

всички статии