Бебе и дете

Ползите от почистването на носа

Ползите от почистването на носа

Всеки ден човек вдишва до 30 000 пъти. Сега си представете, че дишате замърсен въздух. Не е много трудно, особено в студените месеци, когато на места буквално можем да видим това, което дишаме. Нека следващата ви мисъл да бъде за състава на въздуха, който освен фини прахови частици съдържа вирусни такива, бактерии, алергени и токсини. И всичко това се насочва право към дробовете ни, към малките и крехки дробчета на най-скъпите ни същества – нашите деца.

За щастие човешкото тяло е една добре конструирана био машина, която е снабдена с голям набор от защитни механизми. Носът ни е първият от тях и неговата роля е да се справи със замърсения, вреден въздух.Той разполага с три линии на защита. Първата са космите в ноздрите, които улавят по-големите частици, попадащи там с въздуха, който дишаме. Втората линия представлява специални епителни клетки с реснички, изграждащи лигавицата му – цилии, които се движат вълнообразно в ритъм. Те от своя страна филтрират въздуха за по-фините прахови частици, алергени, вируси и бактерии. И третата линия на защита е производството на слуз (секрет от носа), която улавя нашествениците и не им позволява да продължат пътя си към белите ни дробове. Носът активира и реакция като кихането, което има за цел да изведе от тялото уловените алергени, прах и вируси. Така сме предпазени от по-нататъшни здравословни проблеми.

За да върши качествено работата си обаче, нашият нос има нужда от помощ и поддръжка (почистване). Ето защо е добре да вземем нещата в свои ръце и да подпомогнем функцията на носа и общото си здраве като придобием полезни навици в тази насока. Това е особено важно за най-малките членове от семейството и за правилния им и здравословен растеж.

Когато носът ни не успее да се справи с големия обем от замърсители и вирусни частици, които преминават през него заедно с вдишания въздух, може да се стигне до раздразнение на синусите. Това от своя страна води до различни проблеми като възпаление, оток и запушванe. А следващото нещо, което ще се случи, ако тези провокатори не бъдат почистени, е задействане на имунен отговор. Имунната реакция пък може да доведе до алергии и други досадни симптоми.

Носът ни функционира усилено, за да се справи с целия обем от работа и да предпази тялото ни, но за съжаление не винаги успява.

Ето какво можем да направим ние, за да подпомогнем работата му и да си спестим по-нататъшни проблеми.

Да подобрим качеството на въздуха

Качеството на въздуха, който дишаме извън дома ни и работното място, зависи от колективните ни усилия и начина на живот на цялото ни общество. Естествено действията на всеки един от нас са от значение и оказват влияние, но най-много можем да направим за това да подобрим качеството на въздуха, който дишаме в личното си пространство – дома ни.

  1. Овлажнител

Сухият въздух буквално изсушава носната лигавица и може да раздразни белите дробове и бронхите. Ако носната лигавица е прекалено суха, е твърде вероятно да се разрани и да доведе до кървене от носа. По този начин може да се увеличи рискът от инфекции и да се провокира промяна в секрецията на носа – изсушаване или сгъстяване на секрета. Това определено не е приятно, особено за малките ни съкровища, които все още не могат сами да се погрижат за дискомфорта в нослето си.

Затова овлажнителят е най-добрият приятел на носа ни. Овлажнявайки въздуха, ние подпомагаме по-доброто функциониране на носа и предотвратяваме проблеми като кървене, сухота или гъст секрет.

  1. Пречиствател за въздух

Той е от съществено значение, за да си подсигурим чист въздух в дома ни. Така можем да поддържаме носа си здрав и функциониращ правилно, отстранявайки голяма част от замърсителите, алергените и инфекциозните агенти във въздуха, който дишаме. Естествено това не отменя нуждата от периодично и качествено проветряване на помещенията, които обитаваме. Така застоялият въздух се подменя със свеж такъв, което подобрява качеството му, както и това на дишането ни.

  1. Използвайте назален спрей с изотоничен разтвор

Още през далечната 1895 г. уводна статия в списание „British Medical Journal” описва „цивилизования нос” като „един от най-замърсените органи в човешкото тяло”. В днешно време това твърдение е все още валидно. Поради тази причина, редовното почистване на носа би трябвало да бъде част от ежедневния ни тоалет (както миенето на зъбите и ръцете). Важно е да добавим и това действие в обучителния процес на децата си при приучването им към ежедневните грижи за тялото.

Назалният спрей Низита е създаден в Германия специално за почистване и грижа за носа както на възрастни, така и на деца. Спреят е стерилен изотоничен разтвор в малка и удобна опаковка, в която има 200 дози.

Низита спрей почиства нежно и щадящо ноздрите, овлажнява и предпазва лигавицата от изсушаване и образуване на корички. Солевият разтвор, благодарение на добавения към него натриев хидрогенкарбонат спомага за поддържането на слабоалкално pH на лигавицата, което от своя страна намалява риска от инфекции. В същото време ефективно облекчава запушения нос и синусите, като подпомага по-лесното отделяне на носния секрет. Низита спрей спомага за възстановяване на носното дишане, включително при новородени, бременни и кърмачки.

Носът ни е мощен орган, който улавя различни замърсители и инфектиращи агенти във въздуха, който дишаме, за да защити белите ни дробове и цялостното ни здраве. Но понякога може да се затрудни в тази си задача. Ето защо е важно да му помогнем като му осигурим чист и влажен въздух, както и редовно да го промиваме с изотоничен разтвор. С особена сила това важи за нашите скъпи дечица, за да могат да растат здрави и енергични. Низита спрей е идеалното средство за това.

 

всички статии