Бебе и дете

7 златни правила при захранване на кърмачето

7 златни правила при захранване на кърмачето

1. Захранвайте детето с немлечни храни навреме. Това означава:

         - не твърде рано (преди 4-ти месец) – риск от алергия и храносмилателни разстройства;

         - не късно (след 6-ти месец) – риск от хранителни дефицити и алергии.

Ранното захранване крие риск от алергии, поради несъвършенство на бариерната функция на стомашно-чревната лигавица и риск от храносмилателни разстройства, поради функционална незрялост на храносмилателната система.  Късното захранване, обаче, крие риск от хранителни дефицити (недостатъчен тегловен и ръстов прираст, желязодефицитна анемия, рахит), а също така не по-малък риск от хранителни алергии, поради съзряване на имунната система на детето с напредване на възрастта.

2. Спазвайте необходимите интервали при въвеждане на основните групи и видове храни:

         - 3-4 седмици при въвеждане на основни групи храни (зеленчуци, зърнени храни, месо, млечни продукти);

         - 3-4 дни при въвеждане на различни храни от една група (например зеленчуци – морков, картоф, тиква и други).

Въвеждането на различни храни от една група (различни зеленчуци, зърнени храни, видове месо) трябва да става през минимален интервал от 3 дни, за да можем да правим изводи за връзка на съответната храна с евентуална поява на нежелани реакции, а също така да се ориентираме за вкусовите предпочитания на детето. Не забравяйте, че в тази възраст "не искам" често означава "не ми е добре" от тази храна.

След заместване на едно основно хранене с храна, различна от мляко/кърма, е необходим интервал от минимум 3-4 седмици до заместване на друго основно хранене с друга група храни, за да дадем възможност на храносмилателната система да се адаптира към обработката на тези храни, а детето да свикне с новите вкусове.

3. Задавайте си въпроса какво ще даде съответната храна на детето и на какво ще го научи.

Ако въведената немлечна храна ще осигури на детето същото, което и кърмата, какъв е смисълът? След 6-я месец кърмата е необходима и основна храна на детето, но тя вече не е достатъчна като количество и качество, за да осигури необходимите не само за растежа, но и за развитието на всички органи и системи, хранителни вещества. Ето защо постепенно въвеждаме в менюто на кърмачето немлечните храни и то така, че да не допуснем хранителни дефицити, храносмилателни разстройства и да не се налага да даваме медикаменти. Съобразяваме количеството, вида и консистенцията на храната с индивидуалните особености – възраст, тегло, наличие на зъби, нужда от определени хранителни вещества.

Пример 1: Ако детето има нужда от внос на желязо с храната , въвеждаме максимално близо до 6-я месец месото. Ако има нужда от повече витамин Д – яйчен жълтък.

Пример 2: Попарата, която предлагаме през 7-8-ми месец е първата кашава, но не пасирана храна и първата храна, в която предлагаме сирене като ферментирал млечен продукт. Не пасираме попарата, не я превръщаме каша, която детето е яло на 5–6 месеца. Учим го да приема непасирана храна, която обаче не изисква особена обработка от дъвкателния апарат, защото детето може и да няма зъбки на 7 месеца.

Пример 3: Позволяваме на детето (към 7-9 месец) да вземе храната в ръка и да опита да я постави в устата, когато прояви интерес, а по-късно го учим да яде с лъжица и  вилица самостоятелно въпреки, че може да има "поражения". 

Първите опити за самостоятелно хранене обикновено са последвани от наличие на повече храна по лицето, ръцете, масичката, пода, дрехите, отколкото в устата, но за всичко е необходимо търпение.

Тук на помощ ще дойдат почистващите кърпички, които са голямо улеснение за майките, особено при хранене на детето навън. Използването им обаче, може да доведе до кожни проблеми, поради съдържащите се в тях почистващи съставки и дезинфектанти над 7 на брой, дори и за "най-щадящите" кожата. Горещо препоръчвам различните почистващи кърпички Water Wipes, съдържащи само вода 99,9% и екстрат от грейпфрут 0,1% или техния втори вариант – Water Wipes, съдържащи естествен сапонин – екстракт от сапунено орехче. Те са с подобрена 3D структура на тъканта, така че да почистват различни замърсявяния, но да бъдат нежни и щадящи към чувствителната бебешка и детска кожа и напълно отговарят на препоръките на СЗО да не съдържат алкохол, сапун, парфюм и да са нежни, недразнещи и неалергизиращи.

Water Wipes

4. Съобразявайте консистенцията на храната с възрастта и индивидуалните особености на детето – наличие на зъби, желание и готовност за приемане на храна с лъжица.

Преминете последователно през следните консистенции: течна, пасирана, кашава непасирана, фино надробена, едро надробена, твърда храна.

Често в практиката си наблюдавам хранене на кърмачето до 1 година с пасирана храна, въпреки наличието на 4-6 зъбчета, поради страха на родителите, че детето "ще се задави".

Не бива да даваме твърда храна на кърмаче до 7-8 месеца, поради липса на зъби и невъзможност за дъвчене.

Не бива да пасираме храна на дете на 1 година, което има зъби и може да отхапва, т.е. да правим от попара каша или от супата – рядко пюре. 

Не бива да храним дете с лъжица, ако то не може да седи поне с помощ.

5. Обръщайте внимание на начина на приемане на храната – с биберон, лъжица, вилица, ръка.

Често децата не искат да приемат непасирана храна не защото не могат, а защото им се поднася с лъжица. Същите деца спокойно отхапват и дъвчат бисквита, коричка хляб, кроасан, подадени с ръка.

6. Създайте режим на хранене , съобразен с нуждата от сън, игра, разходка.

Кърмачето се храни 7 пъти дневно през първи-втори месец, 6 пъти дневно от втори до седми месец и 4-5 пъти дневно след това. Това означава, че когато заместим 2 или 3 основни хранения с по-консистентна храна, детето се чувства сито около 4 часа след хранене. Освен 3-4 часов интервал между храненията, съобразете часовете на закуската, обяда и вечерята с нощния и следобедния сън – съответно закуска около 7-8 ч., обяд в интервала 12-13 ч. и вечеря около 19-20 ч. Направете следобедна закуска около 16 ч. или при нужда втора сутрешна закуска към 10 ч. Не хранете детето късно вечер преди лягане! Това ще попречи да заспи навреме и да има спокоен сън. Не хранете детето нощем! Точно сънят и то нощният сън позволява на всички системи в нашия организъм да се възстановят. Той е отговорен за регулацията на стресовите хормони , хормоните, регулиращи кръвната захар и апетита, способността за запаметяване, укрепване на имунната система.

7. Уважавайте претенциите на детето като личност включително към храната. Всеки има индивидуален вкус. Няма "незаменима" храна. Не е задължително детето да яде всичко. Достатъчно е да осигурите разнообразно меню, включващо всички основни групи храни – зеленчуци, плодове, зърнени храни, месо, млечни храни, яйца, риба. Кои видове от тези основни групи храни ще приеме детето зависи от неговите вкусови предпочитания и индивидуални нужди.

Статията подготви д-р Нина Конова, педиатър

всички статии