Бебе и дете

Здравословно хранене на децата до 3 годинки. Хигиена и безопасност на приготвяне на храната в детските кухни

Здравословно хранене на децата до 3 годинки. Хигиена и безопасност на приготвяне на храната в детските кухни

Автор: Мирослава Делчева,

натуропат, хомеопат и специалист по здравословно хранене

miradelcheva.com; www.herrbebe.com; www.valshebnik.net

Здравословното и балансирано хранене е особено важно за малкото дете. В първите 1000 дни от живота на детето са вредни както недоимъка на хранителни вещества, така и излишъка и приема на прекомерно количество калории. След раждането протичат процеси на развитие на имунната, храносмилателната, нервната система на детето и ускорен растеж, за които е важно да има достатъчно хранителни вещества, приети в определено време.

След като детето е захранено с основните групи храни, е важно то да има балансирано седмично меню. То е добре да съдържа различни зеленчуци и плодове, различни видове протеини, както животински, така и растителни, полезни мазнини и въглехидрати. Въглехидратите се набавят от плодовете, зеленчуците, зърнените и нишестените храни. Добре е да има две междинни хранения с плодове през деня и на основните хранения да присъстват зеленчуци и зърнени/нишестени храни. Зърнените храни е добре да са пълнозърнести като кафяв ориз, пълнозърнеста паста, пълнозърнест хляб.

Като цяло е добре да се избягва захарта или да е в минимално количество, за да се избегне риск от покачване на килограми, образуване на кариеси и развитие на бъдещи заболявания. Протеините могат да се набавят от млечните продукти, месото, яйцата, рибата, бобовите храни и ядките. Хубаво е да се яде морска риба поне 1-2 пъти седмично. Бобови храни също 1-2 пъти седмично. Месото може да е 4-6 пъти седмично, за предпочитане да е диетично, нетлъсто месо. Яйцата могат да се консумират в количество около 4-5 яйца седмично за децата 1-3г.

Мазнините са важни за малките деца и се приемат в по-голямо количество. Затова се препоръчват пълномаслено мляко и млечни продукти. Важни са омега-3 мастните киселини, които са незаменими за организма, те се набавят от морската риба, някои ядки като орехите и рибеното масло. Ядките и семената са богати на мазнини и протеини, те могат да са дават на децата смлени или като тахани. От мазнините се препоръчат студено пресовани масла като зехтин, сусамово, орехово масло, масло от гроздови семки и др. Важно е да се избягват преработените, пълно или частично хидрогенирани, транс мазнини, които водят до образуване на свободни радикали и увреждане на клетките.

Храните, които е добре да се избягват за децата до 1 г. са мед и прясно мляко като самостоятелна напитка. Последните проучвания и препоръки са алергенните храни да бъдат въведени преди 1 г. под защита на кърменето. Това включва ядките, цяло яйце, кисело мляко и сирене, прясно мляко като част от ястие, фъстъци и др. До 3 г. е хубаво да се избягват колбаси, какао, преработени храна с консерванти, оцветители, хормони, пестициди, храни с много сол, захар, подправки и хидрогенирани транс мазнини.

Хигиена и безопасност на приготвяне на храната в Детски кухни Хер Бебе и Вълшебник

 

Детски кухни Хер Бебе и Вълшебник вече 19 години приготвят всеки ден вкусна и полезна храна за малчуганите, а от няколко години имат своя фабрика в полите на Стара Планина близо до София. Преди да започне приготвянето на храната, водата която се използва за готвене преминава през допълнителни обработки посредством двойна филтрация и омекотяване за по-висока хигиена и качество.

Хигиената на производство е на много високо ниво. Пред всяко помещение има антибактериални килими. Персоналът преди влизане в помещенията за готвене преминава през процедура на хигиенизиране и обличане на специално облекло. Помещенията за готвене са от антибактериални панели със сребро, във всяко помещение има бактерицидни и инсектицидни лампи. Има система от тунели и примамки против гризачи.

Продуктите и суровините, които се използват са от най-висок клас, като определена част са на български производители. Всеки доставчик преминава през процедура за оценка на риска, а всеки продукт преди да бъде одобрен се изследва в акредитирана лаборатория. Всеки продукт се съхранява според указанията на производителя. Грижата за всички хранителни продукти и суровини е безкомпромисна независимо от начина им на съхранение, било то при -18 градуса , от 0 до 4 градуса или в обикновен склад с умерена температура и влажност.

Подготовката на храната е много важна! Един от най-важните моменти например е смилането на месото, което предоставя благоприятна среда за микроорганизми. Всяка месомелачка разполага с ножове, които се трият помежду си и съответно повишават температурата на продукта. Месомелачката, която се използва в детските кухни, разполага с електрическо охлаждане и по този начин температурата на месото е в диапазона от 2 до 4 градуса през цялото време на смилане.

Всяка, готова за консумация храна се източва чрез хранителна помпа, която „транспортира“ яденето от един съд в друг. За да се елиминира всякаква възможност от миграция на вредни вещества от тарелката и да се запазят всички полезни свойства на храната, същата се охлажда шоково до определена температура и се разлива студена.

През последната година Хер Бебе и Вълшебник усъвършенстваха качеството и контрола на храните си чрез високотехнологична, автоматизирана поточна линия със съпътстващи конвейрни метал детектор и електронна везна/апликатор. Линията е енергоспеспестяваща! Самият въздух се набавя от иновативен компресор, работещ чрез математически алгоритъм за консумация и се пречиства четири пъти, като има два филтъра за микрочастици, дехидратор и карбонов „медицински“ филтър. Метал детекторът е широкоспектърно чувствителен към всякакви видове метали и неметали в това число и неръждаеми. Уредът има висока прецизност и може да улавя чужди тела с големина до 1 мм.

Всяка тарелка с храна се притегля от иновативна електронна везна с абсолютна точност до 1 грам. Така с грижа към всеки детайл, отдаденост и безупречна хигиена, безопасност и високо качество, храната се приготвя всеки ден за да има здрави, щастливи деца и спокойни родители!

всички статии