Бебе и дете

Пробиотиците и детският имунитет

Пробиотиците и детският имунитет

Имунната система е това, което ни защитава от непрекъснатите атаки на всички заобикалящи ни патогени. Тя представлява сложна мрежа от клетки, органи и тъкани из цялото тяло, които са в постоянна комуникация и бойна готовност. Когато налице е идентифициран враг се задейства имунен отговор, който се изразява в сложна и координирана атака.

Имунната система се развива и усъвършенства през целия ни живот, но основите се поставят в периода между 0 и 5 години. Тогава тя се учи да реагира специфично и неспецифично на заобикалящите ни патогени. За да се обучи добре и да реагира правилно на различните атаки, имунната система трябва да се срещне с възможно най-много вируси, бактерии и алергени още в ранна детска възраст.

Важно нещо, което всеки родител трябва да знае е, че в този период на обучение на имунитета, ние можем да му влияем и подпомогнем този процес. Затова е добре да осигурим няколко основни елемента като здравословни дози витамин D, игри на чист и свеж въздух сред природата, осигуряване на спокойна и позитивна среда. Всичко това влияе добре на детския организъм и подпомага обучителния процес на защитните му сили.

Друг основен момент в този процес е снабдяването на детското тяло с всички  необходими и полезни хранителни вещества и микронутриенти. Правилната и балансирана диета е в основата на адекватното обучение на имунната система на детето. Важно е в първите месеци от живота на бебето то да бъде кърмено. Кърмата е перфектно балансирана и с точния състав, съобразен с нуждите му. Също така чрез кърмата малкото ви съкровище си доставя и правилните полезни бактерии, които ще оформят и здравословен чревен микробиом, който играе съществена роля за добра имунна защита. Световната здравна организация препоръчва пеленачетата да бъдат изключително кърмени поне до 6-тия месец, а най-добре това да продължи до година и 2 месеца. За съжаление знаем, че поради ред причини, това не винаги е възможно. Не се притеснявайте, защото и този проблем има своето решение, за което ще ви разкажем по-надолу в статията.

Когато започнете да захранвате малкото човече, също е добре да предлагате храни, богати на фибри, витамини и минерали. По този начин ще осигурите всички важни суровини на имунната му система, чрез които тя да изгради адекватни протоколи за реагиране.

Бъдете подготвени, ако мъникът се окаже злояд. Обикновено в тези случаи мъничето развива предпочитания към не така полезните храни. Тогава можете да разчитате на Регулациус, с който да не допуснете дефицити на важни нутриенти. Биоактивният органичен концентрат е получен чрез патентован метод на каскадна ферментация, която имитира ферментационните процеси в тялото. Регулат есенцията съдържа активни микро и макронутриенти от плодове, зеленчуци, ядки и билки, които правят състава на Регулациус изключително богат на важни за организма вещества, подпомагащи защитните му сили.

Вече е потвърден факт, че 70-80% от важните за имунитета клетки се намират в червата. Съществува комуникация между определени бактериални щамове и имунните клетки, разположение под чревния епител, която обуславя компетентността на имунната ни система. Тази компетентност намалява риска от развитие на алергични реакции, респективно атопичните такива, хранителни алергии, алергични конюктивити и ринити, както спастични проблеми на долните дихателни пътища. Ето защо е изключително важно да се погрижите добре за чревната микрофлора на малкото си съкровище. Така полезните за организма бактериални общности заселват стомашно-чревния тракт на бебето още при раждането и се развиват и оформят окончателно до 3 годишна възраст. Сами се досещате, че правилното развитие на детския имунитет е пряко свързано с развитието на балансиран и здравословен чревен микробиом. За да гарантирате, че този процес ще се случи по правилния начин, освен изброените по-горе действия, можете да направите и още нещо. А именно да подсигурите допълнителна помощ при колонизацията на малкия човек.

Трите бактериални щама в Омни-Биотик Панда са научно и клинично доказано първите и основни учители на имунната система на новороденото ви съкровище. Те подпомагат популацията на полезните бактерии и намаляват тази на патогенните такива, които също нормално населяват чревната лигавица. Препоръчва се приемът да започне още по време на бременността от майката, най-късно от 32 г. с., а след това и от бебето още от първия ден. А за тези бебчетата, които поради някаква причина не могат да бъдат кърмени, е още по-важно диетата им да бъде обогатена с правилните бактериални щамове. Така ще подсилите и разнообразите чревния микробиом, ще подпомогнете балансираното съзряване на имунната система, ще намалите възможността за атопични и алергични прояви, както и шанса за силно изявени колики, свързани с незряла храносмилателна система. Синбиотикът Омни-Биотик Панда има потенциала да ви помогне в това начинание.

Здравето на детето е приоритет номер едно за всеки родител. Няма по-голямо щастие на света от гледката на енергично, щуро и игриво дете. Затова нашата мисия е да ви помогнем да поемете в правилната насока, за да отгледате здраво и усмихнато човече. А първата крачка в това начинание е да отгледате здраво и разнообразно чревно население в храносмилателната му система, с което да подсигурите силен имунитет.

всички статии