Бебе и дете

Как да облекчим коликите на бебето?

Как да облекчим коликите на бебето?

През първите месеци след раждането у бебето се наблюдават стомашни спазми или така наречените колики. Те предизвикват силен плач, поради внезапната и силна абдоминална болка в стомахчето на кърмачето.То свива краченца и юмручета, почервенява и е неспокойно. Коликите се проявяват около 14 дни след раждането и отшумяват до третия месец.

Причините могат да бъдат:

  • Незрялост на стомашно-чревния тракт
  • Усилена перисталтика на червата
  • При кърмачета, хранещи се с биберон, има опасност от поглъщане на по-голямо количество въздух.

Погрешно е схващането, че когато бебето има колики майката трябва да изключи даден вид храни от менюто си. Това се налага само, ако има доказана алергия у кърмачето. Ако превантивно кърмачката ограничи или изключи дадена група храни, това може да навреди на тялото й, лишавайки го от тонус и енергия.

Как да помогнем на бебето?

Може да се прави масаж на коремчето по часовниковата стрелка с масажно олио за новородени повече от един път в деня.

Поставянето на бебето по корем върху предварително затоплена пелена също ще спомогне за по-лесното освобождаване на газовете в неговото коремче.

Комбинираните действия изискват и прилагането на перорални медикаменти по препоръка на педиатъра.

Това могат да бъдат различни чайчета за колики, пробиотици, но разбира се за пълен ефект те трябва да бъдат съчетани и с капки против колики. Те трябва да са лесно приложими, удобни за родителите и най-вече с доказан ефект за облекчаване на бебето. На тези изисквания мога най-отговорно да кажа, че отговарят капките Colief.Те представляват хранителна добавка, която се прибавя към кърмата или млякото на бебето. Основната съставка на капките Colief е лактазата, която подпомага усвояването на лактозата. Попаднали в стомахчето на бебето, те благоприятно повлияват храносмилателните функции на стомашно-чревния тракт и намаляват вероятността от появата на напрежение в стомахчето, а оттам и колики. Капките облекчават кърмаческите колики, подпомагат усвояването на млечната захар и значително съкращават времето на плач.

При дългогодишния ми опит с майки и бебета в домашни условия, искам да подчертая, че уникалната комбинация за периода на коликите включва: Colief + много любов и търпение от страна на мама и татко.

Теодора Артинова, акушерка

всички статии