За мама

Kак да се възстановим по-бързо след цезарово сечение?

Kак да се възстановим по-бързо след цезарово сечение?

Като настоящи или бъдещи майки, една основна мисъл преобладава в съзнанието ни – здравето и благополучието на нашето дете. В месеците, в които очакваме най-свидното си и се подготвяме да го посрещнем, често мисълта за самото раждане предизвиква лека паника. Всичко ли ще мине нормално? Ще боли ли? Ще има ли усложнения? Ще се наложи ли секцио? Колко бързо ще се възстановя? – все въпроси,  които витаят в главата на всяка очакваща жена.

Най-добрият вариант и начин да бъдеш спокойна е да очакваш най-доброто, но да си подготвена за всяка ситуация.

Затова, за да те подготвим, сега ще засегнем темата за секциото – как да се възстановиш по-бързо след него, за да можеш да си в кондиция да се грижиш за мъничето си, как този метод на раждане се отразява на детето ти и какво можеш да направиш, за да минимизираш последиците.

Всички сме наясно, че най-добрият начин на раждане и за майката и за бебето, е естественото раждане, но за съжаление съществуват фактори, които понякога налагат оперативно родоразрешение. Имаме късмета да живеем във времена, когато почти всички рискови фактори са минимизирани и възстановяването след интервенцията е сравнително бързо. Въпреки това, рискове за оперативната рана съществуват. За да се гарантира едно бързо и правилно зарастване на оперативния разрез, след който да остане минимална следа, е много важно тази травма да бъде третирана с правилните продукти. Лекарите препоръчват тези продукти да имат натурален състав, защото всичко, което приема майката се предава чрез кърмата към бебето, независимо дали го приема перорално или през кожата. Също така, това средство трябва да има добри хидратиращи, епителизиращи и антисептични свойства, за да може да се гарантира едно добро и бързо възстановяване на тъканта. Добър вариант е билковото масло Терезиенойл - съдържа изцяло естествени мазнини и чисти билкови екстракти, които подпомагат епителизацията на кожата, като в същото време има антисептичен и обезболяващ ефект, а и спомагат за минимални следи след заздравяване. Освен, че ще ти помогне за неприятния разрез от секциото, билковото масло ще ти бъде много полезен и неизменен помощник и в много други ситуации, с които се сблъскват много майки – разранени зърна в първите дни на кърмаческия период, при подсечено бебешко дупе, при всякакви кожни раздразнения или наранявания от всеки тип. А когато малкото човече започне да щъка напред-назад, да пада, става и получава различни наранявания, Терезиенойл е пръв помощник, с който да се справите в тези ситуации.

Секциото е метод на раждане, който оставя трайни следи при майката – белег, който винаги ще ѝ напомня за този паметен ден. Но освен за майката, оставя следи и върху нейното дете, които могат да му се отразят в дългосрочен план. Говорим за все по-често засягана тема в последните години, а именно колонизацията на червата на малкото човече с полезни бактерии. Резултатите от много проучвания показват, че начинът на раждане на детето има пряко отношение към вида на бактериите, които ще бъдат първи колонизатори и ще поставят началото на чревната му микрофлора и на цялостното му здраве. Минавайки през родилния канал на майка си, детето се среща с най-важните полезни бактерии, които ще основат чревната бактериална колония, имаща пряко отношение към общото здравословно състояние на новото човече. Раждайки се оперативно обаче, бебчо влиза в контакт първо с бактерии, стандартно обитаващи болнична среда, които често са резистентни към антибиотици. Тази пропусната среща с полезните бактерии, може да доведе до различни проблеми, като атопичен дерматит, хранителни и други алергии (особено, ако съществува фамилна обремененост), по-силно изразени колики в първите месеци след раждането, както и ще се отрази негативно на имунната му система.

И както вече казахме, секциото често се налага от фактори, които застрашават здравето на майката и детето и е неизбежно. За щастие можем да компенсираме този дефицит на полезни бактерии. Ще ти посочим два лесни и основни метода, с които да възстановиш този така важен баланс в чревната флора на мъничето и да си сигурна, че то ще развие една адекватна и силна имунна система.

Първото и най-важно нещо е да кърмиш бебчо. Кърмата се явява най-мощният и изумителен източник на ценни бактерии. Тя осигурява оптимален растеж и развитие на мъника, тъй като съставът ѝ е точно балансиран и съобразен с моментните нужди на организма му. В същото време комплексните млечни олигозахариди, които са уникални за млякото на човека, функционират като пребиотик, който служи за храна на коменсалните (полезните) бактерии, което им дава предимство пред патогените, като така по-бързо ще се възстанови балансът.

Следващото нещо, което можеш да направиш, за да си сигурна, че чреваната микрофлора на твоето съкровище ще бъде балансирана, е добавянето на правилната пробиотична комбинация към диетата му. Така ще подсилиш и разнообразиш популацията на бифидобактериите и лактококите, които са сред първите и най-важни заселници на стомашно чревния трак. Идеален в този случай е синбиотикът Омни-Биотик Панда. Съдържащите се в него три бактериални щама (Lactococcus lactis W58, Bifidobacterium lactis W52, Bifidobacterium bifidum W23) имат доказано полезно действие:

  • подпомагат жизненоважната популация от бактерии в детското черво
  • подпомагат балансираното съзряване на детската имунна система
  • Предоставят възможност за предпазване от атопични прояви, ако Омни-Биотик Панда е прилаган преди и след раждането
  • Намалява шанса за силно изявени колики свързани с незряла храносмилателна система.

Омни-Биотик Панда е разработен в имунологичното отделение на детската клиника Wilhelmina в Утрехт. Комбинацията помага за развитието на чревния микробиом на бебчето, за да може да се постигне оптимален баланс от полезни бактерии за доброто здраве на детето. Приема се първо от майката в последните месеци от бременността, а впоследствие от бебето от първия му ден.

всички статии