Бебе и дете

Защо достатъчният прием на витамин D е толкова важен за детето?

Защо достатъчният прием на витамин D е толкова важен за детето?

Първата година от живота на детето се характеризира с изключително бурен растеж и развитие на всички органи и системи. Кърмачето приема изключително кърма до 6 месечна възраст, а захранването с немлечни храни, богати на витамин D става постепенно след 6-я месец. Освен това бебетата се излагат недостатъчно на слънчева светлина поради прекомерно обличане, използването на слънцезащитни продукти и понякога невъзможността за разходки навън поради неблагоприятни климатични фактори. Ето защо е необходим ежедневен прием на витамин D.

Ползи от витамин D за човешкия организъм

Витамин D - още известен като калциферол или противорахитен витамин - е изключително важен за нормалната функция на човешкия организъм, тъй като е свързан с калциево-фосфорната обмяна. Въпреки наименованието си "витамин", той е съединение със стероидна структура, което играе роля на хормон в човешкото тяло. Той регулира над 2000 гена в човешкия организъм и по-конкретно:

  • Регулира нормалния клетъчен растеж и функция включително на мозъчните клетки
  • Подпомага имунната система чрез ограничаване на възпалителните процеси и автоимунните реакции и стимулиране на вродения имунен отговор
  • Поддържа здравето на белия дроб и сърцето
  • Има антиоксидантен, антитуморен и антифиброзен ефект.

Как си набавяме витамин D?

Човек си набавя този витамин чрез храната - 10% и чрез синтез от кожата под влияние на ултравиолетовия спектър на слънчевата светлина - 90%, поради което той е известен още като слънчев витамин.

За да се превърне в активен метаболит, синтезираният от кожата под влияние на слънцето витамин D, претърпява хидроксилиране в черния дроб и след това в бъбреците. Този активен метаболит се нарича холекалциферол (витамин D3). Храните, богати на витамин D3 са сьомга, пъстърва, риба тон, черен дроб, мляко, сирене, яйчен жълтък.

На какво се дължи недостигът на витамин D и до какво води той?

Недостигът на витамин D3 може да се дължи на недостатъчен внос с храната, недостатъчно излагане на слънце, използване на слънцезащитни продукти, недостатъчно усвояване поради заболявания на храносмилателната система, черния дроб и бъбреците, повишени нужди (интензивен растеж, бременност, възстановяване след фрактури на костите).

Дефицитът му е тясно свързан с висока честота на вирусни инфекции, метаболитни нарушения като затлъстяване, диабет тип 1 и 2, сърдечно-съдови, автоимунни, инфекциозни и злокачествени заболявания, тежка астма в детска възраст, множествена склероза, болест на Алцхаймер, депресивни състояния, епилепсия и псориазис.

При децата недостигът му води до нарушена минерализация на костите и зъбите и развитие на рахит.

Какъв е препоръчителният дневен прием на витамин D?

Дневните нужди от този витамин са 400IU за деца, 600IU за възрастни и  800IU за хора над 70 години.

По света дефицитът сред населението варира от 30 до 80% в зависимост от географската ширина, хранителните навици и наличието на заболявания, повлияващи неговия синтез в организма. Ето защо приемът на витамин D3 под формата на хранителна добавка е изключително важен, особено във възрастта до 1 година.

Полезен съвет

Профилактиката на рахит с витамин D трябва да започне от 20-я ден след раждането за родените през зимата и от навършване на едномесечна възраст за родените през лятото деца. Тази доза подлежи на корекция в рамките на първата година в зависимост от индивидуалните нужди на всяко дете, преценявани от водещия детската консултация лекар. Препоръчителен е и приемът на витамин D3 от 1 до 5 г. възраст през зимния период в доза, съобразена с индивидуалните нужди на детето. Една специална група деца са родените с ниско и екстремно ниско тегло и при тях нуждите от витамин D3 са по-големи.

Colief vit D3 е един изключително подходящ препарат. Съставът му е пречистено кокосово олио (тъй като витамин D3 е мастно разтворим) и холекалциферол, идентичен със синтезирания по естествен път от кожата. Съдържанието е 80IU в 1 капка, което го прави удобен за дозиране в кърмаческа възраст, както за профилактика на рахит в обичайните дози, така и при повишени нужди. 

Автор: Нина Конова, педиатър

 

 

всички статии