За мама

Изкуството на захранването по италиански

Изкуството на захранването по италиански

Кога да започнем захранването?

Като родители се стремим да дадем най-добрия старт на всяко дете. Какво яде и пие бебето е важно за неговото здраве не само сега, правилното хранене в първите 1000 дни полага основите на цялостното детско развитие и благосъстояние. Преди шестия месец имунната и храносмилателната система и бъбреците на всяко бебе продължават усилено своето развитие, поради което в този период то трябва да бъде хранено само с майчина кърма, а при недостиг или липса на такава с мляко за кърмачета. Изчакването на този период дава достатъчно време на тези органи и системи да съзреят достатъчно, за да могат да се справят адекватно със захранващите храни. Не забравяйте, че предлагане на всякакви други храни различни от майчина кърма или мляко за кърмачета, като например – сок, пюре, каша, бульон, кисело мляко и т.н. се води захранване. Има много научни доказателства сочещи, че прекалено ранното захранване увеличава риска от затлъстяване и наднормено тегло в зряла възраст. По-ранно захранване е възможно само при медицински причини и стриктно проследяване, но не и преди 17 навършени седмици. Преждевременно родените деца се захранват между 5 и 8 месеца реална възраст, но не по рано от 3 навършени месеца коригирана възраст.

Кога детето е готово за захранване?

Повечето доносени бебета са готови за захранване около шестия месец, всяко бебе е различно, но има сигнали, които подсказват на родителите, че е време да започнат да предлагат захранващи храни.

  • може да седи и да държи главата си стабилно
  • може да се протегне и да вземе играчка, която да поднесе към устата си самостоятелно
  • може да преглътне храната без да я изплюва и без да избутва лъжичката с език
  • Има навършени най-малко 17 седмици

Целта на захранването в началото е да запознае бебето с различни вкусове и текстури, като постепенно количествата се увеличават, така че да могат да задоволят нарастващите енергийни нужди на детето. Към 12 месеца доминантната част на детското хранене трябва да са захранващите храни, а допълваща да е кърмата.

Как да захраним по италиански?

В първия месец от захранването започваме със зеленчуково пюре, даваме по 1-2 ч.л., като плавно увеличаваме количеството и в края се стремим да сме заместили обедното хранене със средна порция от 130-160 мл. зеленчуково пюре. На всеки 3-5 дни добавяме нова храна, като не променяме основния обем, а добавяме 2-3 ч.л. от новия зеленчук към вече приемания. Винаги добавяйте малко растителна мазнина към храната на детето – в началото зехтин, а след втория месец от захранването и краве масло. 4-5 седмици след началото на захранването добавяме твърдо сварен жълтък, който започваме да редуваме с фино пасирано месо или риба. Започваме да заместваме следобедното хранене с млечна безглутенова каша. Можем да добавим плодово пюре към кашата 7-8 седмици след началото на захранването. След това започваме плавно заместване на сутрешното хранене с въвеждане на глутена – смесваме глутенова с безглутенова каша или паста, в началото основната част е безглутенова с малко добавена глутенова, като всеки ден удвояваме, докато цялото количество на кашата или пастата е само с глутен. Ако приготвяме каша - тя трябва винаги да има мляко (млечна каша или безмлечна приготвена с преходно мляко или кърма). Пастата може да се приготви с бульон или преходно мляко (кърмата не се препоръчва да се вари, тъй като губи полезните си имунни клетки), млеката на Plasmonса термостабилни и с тях може да се готви. След 8-9 седмици от началото на захранването може да се въведат млечни продукти – старателно изкиснато сирене, пълномаслено кисело мляко и масло. С всяка изминала седмица увеличаваме броя и размера на по-едрите частици в храната на детето, което става най-лесно като ползваме разнообразието от бебешка паста Plasmon съобразена с възрастовото развитие на детето. След въвеждане на основните зеленчуци, меса, риби, плодове и зърнени култури можем да приготвим собствено „домашно меню“ според предпочитанията на всяко дете, като съобразите количествата с препоръките на педиатъра за съответната възраст. Италианките използват пастата или кашата за основа, към която добавят месо или риба, зеленчуково пюре или сос за паста и малко мазнина (зехтин или масло), като по този начин детето получава пълноценно, разнообразно и балансирано меню спрямо индивидуалните си предпочитания. С продуктите на Plasmon всяка майка може да направи хиляди комбинации, така че да задоволи вкуса на всяко детенце.

Винаги се консултирайте с Вашия педиатър, който ще даде най-подходящите препоръки за началните и последващи етапи на захранването.

Заедно с грижа за децата

Plasmon e италианска марка създадена през 1902г., която предлага голямо продуктово разнообразие на детски храни включително преходни млека и млека за малки деца. Има специално създадени формули за деца с алергия към белтъка на кравето мляко, при тежки колики, при диария и рефлукс, както и за недоносени деца. Течните формули са готови за директна консумация, което значително улеснява ежедневната грижа по приготвяне на млечното хранене. Plasmon е съюзник на децата в продължение на повече от 100 години. Ние споделяме радостта от отглеждането им и помагаме да растат с качествени храни, на които родителите могат да се доверят. Продуктите се произвеждат само в Италия, а суровините се подбират от лицензирани доставчици в съответствие със строга система за контрол на качеството ”Oasi Nella Crescita” (Оазис на растежа). Ние предлагаме натурални, качествени и здравословни храни, с които помагаме на родителите да положат основите на правилното хранене. Цялостната концепция съчетава италианската традиция за вкусна храна, семпли рецепти и натурални съставки, с иновативни технологии и тенденции в областта на детското хранене. Непрестанното сътрудничество и съвместните програми с Министерство на земеделието, както и с редица научни асоциации, включително Италианските дружества по педиатрия, неонатология и пациентски организации, печели доверието на лекари и потребители от целия свят.

Последвайте Plasmon на: www.plasmon.bg; FB PlasmonBulgaria; Instagram Plasmon Bulgaria

 

всички статии