Новини

За ясла в София чакат 5-6 хиляди деца

За ясла в София чакат 5-6 хиляди деца

Най-голям е недостигът на места в яслената група в София, между 5 и 6 хиляди деца чакат място в нея. Известен недостиг има и в първа градинска група. Надяваме се с тези около 3000 места, които ще бъдат пуснати от 29 август, една голяма част от децата да бъдат приети. Те са във всички възрастови групи. Ще изграждаме и нови ясли - това заяви в интервю за "Нова телевизия" заместник-кметът на София Тодор Чобанов.

Той допълни, че в момента в процес на изграждане са 12 детски градини и 2 ясли, а 16 обекта са в процес на проектиране.

Чобанов подчерта, че при приема в детските градини не става въпрос за томбола. "Не е вярно. Има съвсем ясни критерии и те постоянно се развиват като система. Има и социална квота. Имаме обхват около 46 хиляди деца в града. Обхванали сме огромната част от децата. По показателите на обхват се доближаваме до най-развитите европейски държави. Никъде в Европа няма 100% обхват. Правим най-важното и това, което е възможно - изграждаме нови детски заведения. Това е нашата мисия - да подобрим капацитета на системата, за да има място за всяко дете. Докато има желаещи, ние ще продължим да изграждаме нови детски заведения и да разширяваме капацитета на съществуващите, за да могат всички желаещи да бъдат приети", обясни той.

Заместник-кметът на София каза още, че ще продължат да да се изграждат нови обекти. "Правителството отпусна 65 млн. лв. Никога в историята на София, откакто тя е столица, не е имало такова усилие за обхващане на деца. Тези средства ще се превърнат в много нови места. В момента инвестиционната програма е изключително амбициозна. В момента в процес на изграждане са 14 обекта - 12 детски градини и 2 ясли, някои от тях ще бъдат пуснати до края на годината. 16 обекта са в процес на проектиране и подготовка за стартиране. Кметът Йорданка Фандъкова е наредила на районните кметове да търсят всяка възможност и всеки проект, който достигне до зрял вид, ще бъде подкрепен", заключи Чобанов.

Източник: dnevnik.bg

всички статии