Бебе и дете

Колики при бебето

Колики при бебето

Държите в ръцете си най-милото и свидно същество в живота си, потънали в блаженството на тези така интимни моменти с дълго чаканото си мъниче. Животът е прекрасен, щастието безмерно - бебенцето е спокойно, спи, яде, пишка и плаче от време на време.

Но няколко седмици по-късно, изведнъж избухва в продължителен, разтърсващ вой, стиснало юмручета, размахвайки крачета, с почервеняло от плач личице. Без значение от всевъзможните усилия, които полагате да го успокоите плачещото човече, не успявате. А най-неприятното е, че този сценарии започва да се повтаря все по-често, до момента, в който осъзнаете, че тези сърцераздирателни епизоди вече са ежедневие и сякаш нямат край.

Всички знаем, че бебета плачат. Това е единственият начин, по който те общуват и ни показват от какво имат нужда, в тази крехка възраст. Но при бебета с колики плачът започва внезапно без ясна причина и инстинктът ни на родител блокира, като рядко успяваме да успокоим бебето си, а много често и себе си.

Нека обясним - коликите не са болест или диагноза, те представляват комбинация от необясними поведенчески реакции на бебето. Приблизително 1 на всеки 5 бебета страда от колики. Обикновено започват около 2 до 3 седмици от раждането (малко по-късно при недоносени бебета), пикът е около 6-та седмица и към 12-та седмица започват да намаляват.

За да потвърдите, че бебето ви има колики, можете да направите това чрез "тройното правило".

Вашето бебе плаче:

 1. Поне три часа на ден
 2. Това се случва най-малко три дни в седмицата
 3. И продължава поне три седмици подред

Тъй като точна причина, предизвикваща коликите не е установена, съществуват някои теории, за това на какво може да се дължат те:

Свръхстимулирани сетива. Всички нови усещания, които преживяват новородените ги преуморяват, често в края на деня и за да се освободят от това напрежение, те плачат.

Незряла храносмилателна система. Храносмилането на храната е тежка задача за младата стомашно-чревна система на бебето. Това е предпоставка за невъзможност храната да бъде напълно обработена и усвоена от тялото, което води до образуването на газове в червата. Всички знаем колко болезнени могат да бъдат те.

- Рефлукс. Детският рефлукс често е резултат от недоразвит долен езофагеален сфинктер, мускулът, който пречи на стомашната киселина да се върне обратно в гърлото и устата, което може да раздразни хранопровода. Нещо, което може да разплаче и възрастен.

Хранителни алергии или чувствителност. Смята се, че коликите може да са в резултат от алергия към протеина на кравето мляко (или непоносимост към лактоза) при бебета, хранени с адаптирано мляко. Не е изключено, но по-рядко, колики да са предизвикани от специфични храни в диетата на мама при кърмените бебета. Независимо от случая, тези алергии или чувствителност могат да причинят болка в корема.

Всеки родител има една цел - здраво, спокойно и безгрижно дете. За съжаление в периода на коликите, някои родители се оказват в ситуация,  в която се чувстват безпомощни, поради неспособността да успокоят своята рожба. Наясно сме, че да запазите спокойствие е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Но когато имате набор от различни практики, които да изпробвате, нещата не изглеждат толкова отчайващи. Поради тази причина подбрахме за вас няколко метода на едно място, с които да установите кой е най-подходящ за вашия мъник:

 • Винаги откликвайте на плача на вашето бебе. За него е важно да знае, че когато има нужда от вас, вие ще сте там и ще му осигурите всичко необходимо.
 • Осигурете тиха и сигурна среда, като ограничите посетителите и новите усещания, особено в късния следобед.
 • Опитайте да носите бебчо като го поставите с корема надолу към дланта си, като по този начин осигурявате лек натиск върху коремчето му и го затопляте. Това действа успокояващо на някои бебета.
 • Задължително оригвайте бебето си след всяко хранене.
 • Бъдете внимателни с какво се храните. Ако кърмите, опитайте се временно да ограничите някои храни, които могат да причинят стомашен дискомфорт на вашето бебе.
 • Гушкайте бебето си. До преди няколко седмици то е било на сигурнои топло място в утробата ви и е напълно възможно бебчо да се нуждае точно от вашата топла майчина прегръдка. Ако се притеснявате, че така можете да го разглезите – недейте, новородено не може да бъде разглезено.
 • Бял шум. Шумът на прахосмукачката или сушилнята, понякога действа успокоително за бебетата, т.к. им напомня за утробата.
 • Люшкане. За новородените нежното люшкане е успокояващо, тъй като им напомня на това, което са изпитали в утробата.

И не на последно място: помислете за пробиотик. Високоспецифичните пробиотици с доказано действие като - Омни-Биотик Панда имат потенциала да успокоят коликите, когато те се дължат на незряла храносмилателна система или хранителни алергии. Съвкупността от бактерии в червата на всеки човек, управлява много от процесите на обмяна на веществата в тялотои поради това е от изключителна важност поддържането на добър баланс от полезни бактерии още от бебешка възраст. Чревната микрофлора помага за произвеждането на жизненоважни витамини, ензими и аминокиселини, които играят важна роля за функционирането на всички органи и неутрализирането на вредните вещества, които проникват в организма с храната. От особена важност са бифидобактериите и лактококите, защото те са сред първите заселници в червото и управляват много процеси случващи се в него.

ОМНИ-БИОТИК® ПАНДА е идеалният пробиотик за майката и бебето от първия ден, който ще може да спомогне и за облекчаване на коликите. Приема се първо от майката в последните месеци от бременността, а после от бебето от първия му ден. Прочетете повече тук

Не се отчайвайте, с малко знания и много търпение ще успеете да оцелеете, докато бурята отшуми. 

всички статии