За мама

Сетивата на вашето бебе

Сетивата на вашето бебе

През първите 12 месеца, вашето бебе расте от осъзнаване само на себе си до състояние да оцени и да се наслади на заобикалящата го среда. Неговите пет сетива също се развиват бързо.

Слух:
При раждането си бебето може да разпознае гласа на майка си - и евентуално на баща си. То ще се стряска от силни шумове. На 3 месеца то ще може да отговори на познати гласове, дори и ако то не вижда лицето лицето, което говори. На 6 месеца то ще може да познава гласните звуци, тона и ритъма на родния си език.

Зрение:
При раждането си бебето може да вижда обекти на 15-20 см. разстояние. На тази възраст клетките на ретината, отговорни за откриване на черно и бяло са по-развити от нейните конуси (клетки, отговорни за откриване на цвят). Между 2 и 4 месеца зрението на бебето се подобрява много, което му позволява да следва движещи се обекти и да се обръща на звуци. То може също така да разграничи цвят, кoгато конусите на ретината са активирани. На 5 месеца то може да прецени колко далеч стоят различни предмети. На 8 месеца броят на синапсите в зрителната кора на мозъка са във връхната си точка.

Вкус:
Вашето бебе може да усеща много и различни аромати от момента, в който се роди, но то ще се интересува само от сладки и умами вкусове, които му помагат да се отпуснете, тъй като са съставните вкусовете на кърмата. Киселият вкус ще предизвикат новороденото да присвие устни, докато горчивият вкус ще го разстрои. Въпреки че усеща солта, тя нито му харесва, нито не му харесва и няма да покаже реакция.

Мирис:
Вашето новородено може да направи разлика между много различни миризми: бебета на едва 6 дневна възраст са показали, че разпознават миризмата на гърдата на майка си. Въпреки това, вашето бебе не може да определи дали една миризма е хубава или лоша през първата година от живота. Тази способност се развива след три годишна възраст.

Осезание:
Осезанието на бебето се развива от върха надолу, като най-силното усещане за допир е устата - една от причините бебетата да изследват нови обекти, като ги поставят в устата си. При раждането, езика на бебето е първичното му средство за отличаване на форма и текстура. При използване на ръцете си,  до възраст от 10 седмици то не може да идентифицира форми и чак на 6 месеца може да различи текстура.

Автор: Мария Каменова, психолог, психотерапевт по когнитивно-поведенческа терапия и арт-терапия за деца.

всички статии