За мама

С бебето навън

С бебето навън

За правилното отглеждане на новороденото и малкото дете, освен храненето, изключително важно значение имат хигиенните условия в т.ч поддържането на личната хигиена.

За осигуряване на оптимален комфорт на вашето дете е необходимо да бъдат спазени някои правила:

  • Температурата на стаята да е 19°-21°
  • Облеклото да е от естествена материя/памук/, да осигурява свобода на движенията и да е двуслойно през лятото и трислойно през зимата
  • Да бъдат осигурени оптимални условия за сън /проветрена стая, тишина, приглушено осветление/
  • Бебето да бъде извеждано навън за разходка ежедневно

Първата разходка на новороденото е след 20дн. възраст за летните бебета и след навършване на 1мес. възраст за родените през зимата. Ако температурата на въздуха е над 0° и бебето е над 1 месец, денят без разходка е изгубен. Разбира се през зимата се съобразяваме с наличието на вятър и дъжд/сняг/, при което усещането е за по-ниска температура. През лятото извеждаме децата на разходка в часовете до 10-11 ч. и след 16-17 ч. , когато слънчевите лъчи падат косо и температурата на въздуха е по-ниска. Ограниченията за разходка са не толкова по причина на атмосферни условия, колкото за ограничаване контакта с болни, особено в периода до 1 г. възраст.

Разходката осигурява на детето чист въздух, така необходимия за организма витамин Д, който се синтезира в кожата под влияние на слънчевата светлина, движение и позитивни емоции при игрите.

Престоят навън в по-голямата част от деня е свързан с нуждата от грижа за кожата, както на седалището при смяна на пелените, така и на лицето и ръцете при хранене. Тук трябва да припомним особеностите на бебешката кожа, която е с по- тънък рогов слой и епител, по- висок индекс на загуба на вода и незряла бариерна функция. Бебешката кожа е лесно дразнима и ранима при контакт с различни фактори на околната среда. Почистването и става най- добре с вода, но навън миенето не винаги е възможно. Около 90% от майките използват за тоалет мокри кърпички, когато са на разходка. Дори и в най-"чистите" кърпички има над 7 съставки. Около 50% от децата имат подсичане на седалището и около 20% различни обрива и екзема по лицето вследствие употребата на почистващи кърпички.

Моята препоръка е да използвате кърпичките Water Wipes , които имат само 2 съставки - 99,9%вода и 0,1% екстракт от грейпфрут. Те съчетават чистотата и нежността на памука и водата в удобната форма на почистваща кърпичка.

Автор: Нина Конова, педиатър

всички статии