Бременност

Хигиена и първи контакт

Хигиена и първи контакт

Раждането на новия живот!

Завършекът на едно тайнство!

Преминала през бременността и раждането, уверена в своята сила на майка, първото нещо, което иска да види и докосне е своето малко бебе. Ако погледнете в очите на жената в този момент, ще видите поглед изпълнен с любов и гордост. Едва докосвайки малкото, топло телце, обгръщайки го нежно с цялата своя любов, готова да го защити от всичко, което може да се окаже заплаха за него–товае миг, който никога няма да избледнее. С раждането на дете се ражда и майката!

Първият контакт! Това е да усетиш, да почувстваш, да се влюбиш за цял живот!

Преди раждането бебето живее в едни постоянни непроменящи се условия в майчиното тяло.При раждането то попада в един нов свят, свързан с огромни промени за него: от тъмно на светло, от топло на студено, от защитата на околоплодната вода до прекия контакт с друга среда. За него това е нещо ново и често  реагира с плач, когато сменяме пелените, когато го къпем.

Единственото място, което му е познато е майчиното тяло – нейният аромат, туптенето на сърцето, топлината. Там то намира покой и спокойствие и намалява стреса от самото раждане.

Изключително важен е този първи контакт при бебета, които са родени по оперативен начин, защото бебето се лишава от много полезни бактерии, които се намират в родовия канал. С коластрата и кърмата майката предава готови антитела на своето бебе, които го защитават от външния свят.

Ежедневните грижи за бебето включват не само кърмене, но добра хигиена, разходки, осигуряване на спокойна и подходяща среда за неговото развитие. Грижата за неговата хигиена е не само къпането, но и редовната смяна на пелената. Всички се възхищаваме на нежната, пухкава и розова кожа на бебето. Тя е такава, защото структурата й се различава от тази на възрастен човек:

  • Най-горният рогов слой е 30% по-тънък.
  • Последващият епидермисов слой е 20% по-тънък и затова тя е толкова розова.
  • Различава се и с по-високото съдържание на вода в клетките.
  • По-лесната загуба на вода поради нестабилност на полярните връзки на клетките на епидермиса.
  • рН на кожата на бебето е почти неутрално между 6,4 и 7,4 за разлика от кожата на възрастен, която е с рН 5,5.

Всичко това дава възможност бебето да бъде в контакт с различни микроби и полезни бактерии, които му помагат да изгради постепенно своя микробиом  и да подпомогнат неговата имунна защита.

Използването на подходящи продукти и консумативи за бебешката хигиена е въпрос на информиран избор.

През първата година кожата на бебето продължава да се развива като бариерната функция на роговия и епидермисов слой постепено нараства и започва да се доближава до тази на възрастен. Затова и много бебета през първите 12 месеца често страдат от раздразнение на кожата в областта на гениталиите.

Ежедневните и повтарящи се грижи за зоната на пелените е може би най-съществената част от хигиената на бебето. За да бъде почистена добре, най-добрият вариант е използването на  чистата водата. Но когато сме извън дома си, то трябва да изберем такъв продукт, който да е с най-малко допълнителни съставки. Мокрите кърпички да са с неутрално рН, да не съдържат алкохол, парфюм, консерванти и сапун.

Най-подходящи за тази цел са мокрите кърпички на Water Wipes,чиято основа е памук и са напоени с 99,9 % вода и 0,1% екстрат от семки на грейпфрут, който има антисептично действие.Не съдържат консерванти и други продукти и това ги прави подходящи за почистване не само в зоната на пелените,но и на другите части на тялото на вашето бебе. Кърпичките са безвредни, щадящи и хипоалергенни.

 

Water Wipes са създадени по уникална патентована технология и произведени в защитена среда, така че можете спокойно да ги използвате при подготовка за кърмене, без да се изисква допълнително почистване на гърдите. Ползват се с препоръката на акушерки и педиатри и са дерматологично тествани.

Емилия Казълова, акушерка

 

 

 

 

 

всички статии