Новини

Ще се реализира ли идеята за модерна детска педиатрия у нас

Ще се реализира ли идеята за модерна детска педиатрия у нас

Построяване на модерна и високотехнологична детска болница. Хиляди се обединиха в подкрепа на тази идея. 

И се обявиха против намерението на държавата да превърне 40-годишен незавършен строеж в двора на Александровска болница в така чаканата Национална педиатрия, съобщи Нова тв.

Много български родители мечтаят за детска болница, подобна на тази в Мелбърн. 

Решението педиатрия да стане изоставената преди десетилетия недовършена сграда в карето на Медицинска академия обаче разклаща вярата им, че това е възможно.

"Притеснена съм. Аз съм родител. Тук не става въпрос за построяването на просто една сграда, в която да бъдат сложени легла и медицинска апаратура. Говорим за създаването на съвременна детска болница, която няма нищо общо с една такава отпреди 40 години", сподели в ефира на "Здравей, България" Кремена, която е майка.

Още през 2019 г. Камарата на архитектите обжалва обществената поръчка за Национална детска болница. Съдът обаче реши да даде зелена светлина на строежа.

"Дори не сме наясно дали той е безопасен. Има пропуски в конструктивната експертиза. Това, което сега ни се предлага, е морално остаряло. Дори и гениален архитект няма как да направи адекватен проект", отбеляза арх. Петкана Бакалова от Камарата на архитектите в България.

Близо 9 хил. българи застанаха зад инициативата за изграждането на модерна педиатрия.

В интернет започна и кампания. В социалните мрежи своята мечта с думи и снимки споделиха мнозина. Включиха се дори деца. 

Те искат това, което иска всеки малчуган - театър, кино, електронни игри, място за общуване. 

А инициаторите на кампанията дори не смогват да публикуват всички предложения.

В момента поръчката за строеж на детската болница се обжалва пред КЗК. От здравното министерство очакват решението на антимонополната комисия. Дотогава отказват да дадат коментар.

Източник: vesti.bg

всички статии