Новини

Задължителната предучилищна ще може да се отлага с 2 години

Задължителната предучилищна ще може да се отлага с 2 години

Задължителната предучилищна за 4-годишните деца, която влиза в сила от следващата учебна година (2020/2021 г.), ще може да се отлага с 2 години, като конкретно за София ще може и с повече. Това е обяснил министърът на образованието Красимир Вълчев по време на кръгла маса по темата, организирана от омбудсмана Диана Ковачева.

„Задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните деца трябва да бъде съобразена с условията. Ще поискаме отлагателен период, ако се наложи“, обяснил е Вълчев, цитиран от агенция „Фокус“.

Според министъра обаче задължителната предучилищна не трябва да се отлага, тъй като тогава е периодът, в който най-често се оформят интелигентността, когнитивни и социални умения и др.

„Това е най-силната интеграционна мярка към семейства, чийто роден език не е българският. Тези, чиито деца са от такива и не са имали предучилищно образование, стартират с дефицити. Всички европейски страни имат такива разширения на предучилищното образование. Ние изоставаме в този показател заради 4-годишните деца. Ние като институции трябва да отговаряме на обществените интереси“, подчертал е Вълчев.

Образователният министър е обяснил, че бъде ли въведено задължително предучилищно образование за 4-годишните деца, ще бъдат осигурени и средства за техните закуски и учебни помагала. „Ние сме предвидили средства от държавния бюджет за помощ на семействата, които нямат възможност да плащат таксите. Имаме няколко големи града, които не могат да смогнат да увеличат местата за деца в предучилищна възраст. Предвидени са близо 70 млн. от държавния бюджет за строеж на детски градини и училища. В момента няма недостиг на места за 4-годишните, има такъв за по-малките. Столична община ще получи немалко средства за строителство на детски градини“, казва той.

Вълчев допълни, че достъпността до детски градини и училища зависи и от транспорта, затова ще бъде предложено на места, където няма градски транспорт, влизането в сила на задължителната предучилищна да бъде отложено.

Източник:economic.bg

всички статии