Бременност

Защо да съхраним стволовите клетки на нашето бебе в българска тъканна банка?

Защо да съхраним стволовите клетки на нашето бебе в българска тъканна банка?

Интервю с Емилия Йотова, мениджър „Продажби и маркетинг” в „Селена Целс”, град София

1. Много родители са изправени пред дилемата българска или чуджа банка за съхранение на стволови клетки да изберат. Имат ли предимство българските тъканни банки пред чуждестранните такива?

Ако трябва да отговоря с една дума – „Да”. Българските банки имат редица преимущества пред чуждите. Ще се спра на няколко предимства, които е важно всеки родител да вземе под внимание, когато избира тъканна банка:  

  • Бърза обработка –при съхранението на стволови клетки времето е от първостепенно значение. Когато цялата  процедура по обработката, замразяването и съхранениетона пробите се извършва в България, всичко се случва в рамките на 6 часа, вместо да се губи време пробата да се изпраща в чуждина. Нашата лаборатория се намира на територията на една от най-добрите и предпочитани акушеро-гинекологични болници в България – УСБАЛАГ „Селена“ в град Пловдив, което означава, че в рамките на 2-3 часа, пробата достига до нашите специалисти.
  • Запазване на максимален процент живи клетки – в „Селена Целс” успяваме да запазим до 99% живи стволови клетки, благодарение на бързата обработка и висококачествената ни база. Успяваме да елиминираме ненужни рискове и процедури, които могат да доведат до замърсяване и намален брой годни клетки за употреба.
  • Липса на рискове при транспортиране –както вече споменах, времето е от голямо значение, затова колкото повече то се губи в транспорт, обработка и излишни процедури, толкова по-нисък е процентът на живите стволови клетки, които могат да бъдат извлечени за съхранение. За да предоставим качество на нашите клиенти, ние извършваме цялата процедура по обработване и съхранение в една и съща сграда, като по този начин елиминираме рисковете от замърсяване при транспортиране.
  • Висококачествено оборудване –повод да гордост е лабораторията ни, която е една от най-модерните за обработка и съхранение на стволови клетки в Европа. Тя е оборудвана с прецизна швейцарска апаратура с три нива на съхранение - SEPAX 2, призната за най-ефективната система по множество международни стандарти.Благодарение на нея, нашият екип от специалисти извършвависококачествена обработка, която позволява ние да извличаме максимално количество стволови клетки и да ги съхраняваме възможно най-сигурно.  

2. За какъв период съхранявате стволовите клетки?

„Селена Целс“работи съобразно всички законови уредби, приетите европейски директиви и нормативни документи в България, така че минималният период на съхранение е 20 години. След навършване на пълнолетие на детето, от чиято пъпна връв са извлечени клетките,то става законен собственик на пробата и трябва само да реши дали да продължи периода на съхранение. При желание се извършват тестове за виталност и срокът на съхранение се удължава до 30 години.

3. Какви гаранции давате на вашите пациенти? Ако нещо се случи с тъканната банка, съхранените стволовиклетки ще останат ли невредими и ще продължат ли да се съхраняват за периода на договора?

Дейността на нашата тъканна банка, както и всяка взета „единица“ умбиликална кръв, се контролират от две институции. Това са Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Освен това българското законодателствони задължава да предвидим застраховка за нашите пациентив случай на „форсмажорни“ обстоятелства. По тази причина ние имаме договорни взаимоотношения с друга българска тъканна банка, която да приеме и гарантира качественото и безопасното съхранение на пробите в случай на такива обстоятелства.

4. По ваши наблюдения увеличава ли се броят на хората, които решават да съхранят стволови клетки в България? Освен цената, какви други притеснения имат родителите в страната ни?

Според нас е много важно бъдещите родители да взимат информирани решения, особено за нещо толкова важно и отговорно като съхранението на стволови клетки. Материята е сложна и е добре да бъде обяснена от специалист, но на един по-достъпен и разбираем език. Това ни мотивира да предприемем кампания за разяснение и популяризиране на нашата дейност. Реализирахме редица срещи с бъдещи родители в различни градове на страната. По време на разговорите ни с тях, те споделят разбира се и притесненията си, а те най-вече са свързани с това дали стволовите клетки на тяхното дете ще се съхранят правилно и какви гаранции за това съхранение ще получат. В това отношение българското законодателство е добре уредено.Държавата ни задължава да имаме и още едно място в България, където при форсмажорни обстоятелства да може да продължи съхранението на стволови клетки. Това гарантира съхранението на генетичния материал и родителите трябва да бъдат спокойни в това отношение.

Всички, които искат да научат повече за съхранението на стволви клетки в България, нека заповядат на събитието БЕБЕ уикенд, което ще се проведе на 26 януари, неделя от 10.00 часа в Sofia Ring Mall. Част от нашия екип ще бъде там и с удоволствие ще отговори на всички въпроси, които бъдещите родители си задават по отношение на стволовите клетки.

Тези от вас, които не успеят да ни посетят на събитието, могат да се свържат с екипа на Селена Целс тук.

Спонсорирана публикация

всички статии