Бременност

Как да стимулираме сетивата на бебето?

Как да стимулираме сетивата на бебето?

Сега, когато вече се се грижим за физическото и емоционалното благополучие на мама, което има пряко въздействие върху здравето на бебето, е време да разберем как можем да стимулираме пробуждащите се сетива на бебето - по подходящ начин и в подходящо време.

Ето какво трябва да знаете:

Стимулиране на вкус / мирис

Вашето бебе може да вкуси амниотичната течност, която го заобикаля. Така че мамо, защо да не използваме тази възможност, за да дадем на вашето малко толкова усещане за вкус и мирис, колкото е възможно? Това не само е форма на стимулация, но експертите смятат, че бебетата, които изпитват разнообразие от вкусови миризми в утробата, вероятно ще приемат по-голямо разнообразие от храни след раждането.

Стимулиране на докосването

Веднага щом усетите бебето в коремчето си, ще откриете, че е естествено да се ангажирате със стимулиране на допир. Ако бебето ви изтласка крака, ръка или дупе, тогава с всички средства внимателно го върнете назад. Можете също да опитате леко да масажирате бебето си. Забавно е да видите как бебето ви реагира на тези дейности и особено как реакциите му се променят в хода на бременността.

Светлинна стимулация

Мненията относно въпроса дали е добра идея да блестим с фенерче върху кореме на бременната са противоречиви. Докато някои смятат, че това е безвредно забавление, медицинските специалисти предупреждават, че ярките светлини могат да увредят очите на малкото бебе. Освен това е възможно използването на фенерче да наруши съня на вашето бебе. За да сте сигурни, използвайте фенерче само през последния месец от бременността и когато бебето ви е будно и активно.
Много родители се радват на тази дейност, защото предизвикват такава силна реакция в тяхното бебе! Една майка използва светлината, за да запази бебето си будно за по-дълъг период от време вечерта. Това на свой ред помога както на бебето, така и на майката да спят по-добре през нощта!

Звукова стимулация

Това е номер едно източник на стимулиране на плода и е най-важната ви форма за комуникация с вашето малко. Бебето ви не чува особено добре през ушите, които са пълни с амниотична течност.
Това, което то чува най-ясно, идва от вибрациите на черепа му. По тази причина гласът на мама има уникален резонанс. Що се отнася до звуците извън утробата, ниските честоти се движат най-добре през течности. Слушането на класическа музика е чудесно, ако мама се радва на това, но бебето ви вероятно няма да може да я чуе.
Тъй като гласът на мама се откроява, той уникално успокоява бебето - както преди, така и след раждането. Изследванията показват, че неродените бебета забавят преглъщането си, докато слушат гласа на майка си. Скоро след раждането, бебетата показват ясно предпочитание към гласа на майка си и езика, на който тя говори.
Но има и добра новина за таткото - ниските честоти се движат добре през водата, вашият по-дълбок глас трябва да бъде чут и разпознаваем за бебето, стига да сте достатъчно близо до бременното коремче на мама.

Четете и пейте!

Ако отделите време всеки ден, за да говорите, да четете и пеете на бебето си, ще му дадете възможност да ви опознае много преди да се роди. Това на свой ред ще му помогне да се чувства по-сигурно през първите си дни в странната нова среда на външния свят. Ако някои истории или песни станат част от рутинната ви бременност, това е нещо, което можете да използвате във ваша полза след раждането.
Вашето неродено бебе може да разпознае модели на реч и интонация (ако не и отделни думи), като гласните звуци се чуват особено ясно. Изследванията показват, че новородените се успокояват, като слушат същите истории и песни, които са слушали в утробата. Добра идея е да свирите на бебето по време на бременност. Тъй като ниските честоти се движат по-добре през течности, звуците от ударни инструменти или ниските отнове на пианото със сигурност ще бъдат чути. Няма значение каква музика избирате, важно е да ви е приятно да я слушате. Начинът, по който музиката кара майката да се чувства, всъщност е най-важният фактор.

Мария Каменова, eксперт по ранно детско обучение - http://moetoslunce.com/

всички статии