Новини

“Ден на революцията в храненето” 2019

“Ден на революцията в храненето” 2019

Не яж боклуци, яж зеленчуци

За трета поредна година деца от цялата страна ще имат възможността да се включат в националния “Ден на революцията в храненето”. Кулинарни работилнички с лесни и здравословни рецепти ще бъдат организирани на 17 и 18 май.

Тазгодишото мото на кампанията е “Не яж боклуци, яж зеленчуци”, а организаторите си поставят за цел да покажат на поне 5000 деца от цялата страна каква е разликата между истинските храни и “junk”-a.

До 10 април 2019 всеки родител, учител, собственик на ресторант, готвач или просто човек, вярващ в каузата на фондация “За храната” може да стане доброволец-организатор на детска кулинарна работилничка. Необходимо е само желание, любов към децата и малко време, което да отдели. От фондация “За храната” ще предоставят точни и ясни инструкции, сценарий и презентация за провеждане на работилницата, както и специално разработени рецепти, подходящи за изпълнение
от деца.

Първият национален “Ден на революцията в храненето” в България е организиран през 2017 като част от световната кампания “Food revolution” на известния готвач Джейми Оливър. В рамките на месец са организирани безплатни кулинарни работилници за около 1000 деца от 18 града заедно със 100 доброволци. След успешния старт на кампанията е учредена фондация “За храната”, която да бъде обединител на родители, учители, лекари и експерти, които могат да помогнат децата да се
научат на правилни хранителни навици.

През 2018 година фондация “За храната” реализира за втори път националната кампания “Ден на революцията в храненето” под надслов “Повече плодове и зеленчуци, по-малко тесто и захар”. Този път в кулинарните работилнички се включват 3000 деца и 350 доброволци от 25 града в България.

Повече информация ще намерите тук 

текст: Организаторите

всички статии