Бебе и дете

6 причини за плача на бебето

6 причини за плача на бебето

Няма начин – всички бебета плачат. Така те ни показват кога са гладни, кога ги боли или ги е страх, кога имат нужда от сън и т.н.  Да разберем каква е точната причина за плача на бебчо, понякога е една много трудна задача, особено в началото на майчинството.

Ето някои от най-честите причини, поради които може да плаче вашето бебе:

1. Студено му е или пък му е прекалено топло
Смяната на пелената или преобличането често могат да доведат до плач. На бебето му става студено и то роптае. Новородените обичат да бъдат увивани и да са на топло – но не много топло. Бебета по-рядко негодуват, че им е твърде топло. По-често недоволстват за това, че им е студено.
 
2. Нещо незначително
При бебетата често се случва нещо незначително да ги разстрои. Например косъмче, което се е усукало или пръстче, до което не достига достатъчно кръв. Някои бебета са много чувствителни към определена тъкан или материя. Понякога дори начина, по който ги държите или им давате шишето с мляко, може да ги разсърди.

3. Никнат му зъбчета
Растежът на зъбчета е често доста мъчителен. Всяко зъбче трябва да избие през чувствителните венци на бебето. Някои плачат повече, някои по-малко. Но в един момент всички го правят. Ако вашето бебе го боли и вие не знаете причината, опипайте венците му с пръст. Може с изненада да установите, че ново зъбче се опитва да пробие. Най-често първото зъбче пробива между четвъртия и седмия месец. Възможно е, разбира се, това да се случи и по-рано.

4. Боли го коремчето 
Стомашните проблеми могат до доведат до голям плач. Ако вашето бебе често прави гримаси и плаче веднага след нахранване, най-вероятно става въпрос за стомашни проблеми. 

Запекът е един от тях.  За него можем да говорим, когато кърмачето отделя изпражненията след многократни, болезнени напъни, плач, зачервяване на лицето, свива крачета към коремчето поради невъзможност за ефективно изпразване на долната част на дебелото черво.

Съвет от екипа на Училище БЕБЕ – доверете се на RELAXIT® – миниклизма за ректална употреба.

RELAXIT® предизвиква бърза дефекация (евакуация на чревното съдържание) в рамките на 5-20 минути след апликация.

RERELAXIT® се използва за бързо размекване на втвърдените изпражнения при запек (констипация) от различно естество.

RELAXIT® действа в долната част на дебелото черво, не се абсорбира от организма, не крие опасност от привикване.

RELAXIT® миниклизма е подходяща за бебета, деца и възрастни.

5. Иска повече движение
Често се случва да попаднем на бебета, които нямат търпение да изследват света около тях. Това понякога може да е много изтощително за родителите. Носенето на кенгуру или слинг, повечето игри и разходки в парка могат да ви бъдат от полза в този случай.
 
6. Не се чувства добре
Ако нуждите на бебето бъдат изпълнени и то все пак продължава да плаче, възможно е да се разболява. Добре ще е да проверите температура и да следите за още няколко индикации, които подсказват болест. Плачът на болното бебе се различава от това на гладно или раздразнено. Ако плачът на бебето не ви се струва „нормален”, доверете се на инстинктите си и потърсете лекар.всички статии