За мама

Какво трябва да знаем за aтопичния дерматит?

Какво трябва да знаем за aтопичния дерматит?

Ако за първи път чувате за атопичния дерматит, значи сте от щастливците, които никога през живота си не са изпитвали дискомфорта на сухата, зачервена и уплътнена кожа, която се цепи и предизвиква образуването на различни по размер рани. Не сте изпитвали влудяващия сърбеж, който не ви позволява да спите, не сте имали упорито и неподдаващо се на лечение акне, не сте страдали от алергичен конюнктивит и ринит, не сте получавали неразположение след приема на определени храни и никога не сте се задушавали от астматични пристъпи. Да, вие определено сте късметлии, защото всички тези симптоми са физическо изражение на атопичния марш, който може да започне още в ранна бебешка възраст, обикновено около третия месец след раждането, с на пръв поглед безобидно зачервяване на бузките или в прегъвките на ръчичките и крачетата.

Това е заболяване се нарича атопия и не се лекува с мазила! Веднъж появило се, то остава за цял живот, макар и с различни по дължина периоди на ремисия, т.е. без симптоми. Причините са комплексни – генетични и имунилогични. Ясно е, че когато има генетичен проблем, на този етап от развитието на медицината, можем само да облекчаваме състоянието на тези малки и големи пациенти. Що се отнася до имунологичните причини, нещата изглеждат по-оптимистично, защото имунитетът се влияе от разнообразния и здравословен чревен микробиом, който в ранна детска възраст може да се модифицира в правилната посока. Какво е чревен микробиом – това са всички онези трилиони бактерии, които населяват червата ни – едно истинско микрообщество. Когато лошите и добрите бактерии са в равновесие, всичко е наред – ние сме здрави. Когато лошите бактерии имат надмощие, възникват заболявания в различни органи и системи, включително и такива, засягащи функцията на имунната система.Тази връзка е категорично доказана от съвременните медицински науки – молекулярна биология, микробиология и имунология.

Да, функцията на имунитета е в пряка зависимост от разнообразието на чревния микробиом и наличието на определени бактериални подвидове. А те от своя страна зависят от …начина на  раждане и наследствената обремененост. Изглежда, някои са привилегировани, а други получават присъда още в момента на раждането, а това е толкова несправедливо! Но… науката и медицинската практика имат вече решение – коригиране на чревния микробиом при деца, родени чрез планово секцио или такива, с фамилна обремененост за алергии. Добре е тази коригираща терапия да започне още през 32 гестационна седмица от бременността на майката с прием на специфичната синбиотична комбинация Омнибиотик Панда и да продължи от новороденото от първия ден на живота му до навършване на 1 година. Тази терапия гарантира в  80% от случаите превенция на атопичния дерматит, а по-късно и на останалите проявления на атопичния марш. Освен това, приемът на Омнибиотик Панда намалява до минимум рисковете за майката в края на бременността относно появата на тежки отоци и констипация, както и коликите при новороденото, които стават поносими и не се налага употребата на средства за облекчаването им, които пък често предизвикват запек. Онмибиотик Панда намалява тежестта на симптомите при деца и възрастни, които вече страдат от атопия – сезонни алергии, спастични бронхити, алергични конюнктивити и хранителни непоносимости. Омнибиотик Панда съдържа 3 специфични бактериални щама, характерни за чревния микробиом, особено важни  за новороденото. Те оказват ефект върху съзряването и правилното функциониране на имунната система. Децата, приемащи Омнибиотик Панда боледуват много по-рядко, дори когато тръгнат на детска ясла и градина, а ако случайно се разболеят, възстановителният период се скъсява чувствително.

всички статии