За мама

Брилянтни бебешки игри

Брилянтни бебешки игри

Има толкова много забавни дейности, които вие и вашето бебе може да правите, някои от които също могат да спомогнат неговото развитие, като стимулиратт мозъчните му фукции. Различните дейности целят да подобрят слуховите и визуалните умения и могат да бъдат модифицирани така, че да пасват на вашето дете, докато расте.

Все пак имайте предвид, че всяко дете ще се придържа към различните дейности с различна скорост. Така че не се притеснявайте, ако бебето ви намери някои игри за прекалено трудни или прекалено лесни. Променете или надградете игрите, както смятате за подходящо и оставете детето ви да ръководи дейностите.

Ето няколко неща, които трябва да имате предвид при игра:

• Следните дейности изискват родителско взаимодействие и надзор.
• Извършвайте тези дейности само когато детето ви е нащрек и си е починало. Ако е отегчено, уморено или гладно, отложете ги или ги възобновете по-късно, когато смятате, че е по-възприемчиво.
• Изключете фоновия шум, който може да попречи на неговата способност да се фокусира.
• Вашето дете може да намери някои дейности за скучни и да загуби интерес. Когато това се случи, предложете му нова дейност или предизвикателство.
• Работете с детето си всеки ден в продължение на половин час, но не се притеснявайте, ако пропуснете ден или два!
• Чувствайте се свободни да променяте дейностите, така,  че да отговарят на вашето дете - или още по-добре - създавайте ваши забавни игри!
 Не забравяйте да се забавлявате!

Къде е мама? Къде е татко?

Възрастов диапазон: Новородено до 6 месеца
Целеви набор от умения: Умения за слухова дискриминация. На този етап от развитието си вашето бебе ще може да реагира на силни шумове, а мозъкът му ще започне да свързва слуха с визуалните дейности. Накра тко ще научи, че определени обекти издават или предизвикват различни звуци.

Дейност: Поставете бебето да лежи в кошарката си по гръб. Застанете встрани от кошарата и започнете да изговаряте името му. След известно време бебето ще "локализира" и ще обърне главата и тялото си към източника на звука. Преместете се от другата страна и отново повторете името му няколко пъти, докато не се обърне към вас. Повторете това четири или пет пъти.

Ку- куу

Възрастов диапазон: от 3 месеца до 6 месеца

Целеви набор от умения: памет, слухова дискриминация, концепция за причина и следствие. Дейностите тип ку-куу изострят слуха на вашето бебе, като го учат  да филтрира специфични звуци от фоновия шум. Те също ще подобрят разбирането му за говоримия език, ще укрепят паметта му, както и ще го научат на връзката причина - следствие.

Дейност: Привлечете  вниманието на бебето си, като стоите край кошарата му и му се усмихвате. Докато то гледа, покрийте лицето си с възглавница или кърпа (яркият цвят работи най-добре). След няколко секунди, разкрийте лицето си и кажете „ку-куу" с висок глас и направете определена гримаса. Можете също да попитате "Къде е мама?" Или "Къде е татко?" и след това да разкриете лицето си с "Ето я мама!" . Поддържайте интереса на бебето, като местите  кърпата нагоре, надолу, наляво или надясно и самите вие променяте местоположението си.

Надграждане: Възрастов диапазон: от 6 месеца до 9 месеца.

До тази възраст вашето бебе ще може активно да участва в тази дейност. Опитайте отново, но не издърпвайте възглавницата или кърпата, а позволявайте на детето си само да я издърпа. Когато лицето ви се разкрие, не забравяйте да кажете "Ето я мама!". Вашето бебе ще започне да изучава връзката причина - следствие!

Въртележка

Възрастов диапазон: новородено до 6 месеца

Целеви набор от умения: умения за визуална дискриминация, запознаване с цветовете и формите.

Въртележките за креватчета са чудесни, когато става дума за подпомагане на вашето бебе да развие визуално-моторни умения. Тъй като се движат и са мобилни, те насърчават вашето бебе да запази фокуса си върху движещи се обекти и да контролира посоката на погледа си.

Можете да си купите или дори да направите своя собствена въртележка, използвайки няколко различни форми или обекти в ярки цветове и с висок контраст като черно, бяло, червено, синьо и жълто. Можете да направите въртележката по-интересна за вашето бебе, като към нея добавите светещи елементи и предмети, издаващи различни звуци.

Забележка: Уверете се, че когато направите своя собствена въртележка, всички предмети са безопасно фиксирани върху нея и няма да паднат. Никога не оставяйте детето си без наблюдение по време на тази дейност и се уверете, че то не може да се се заплете в тях.

Насърчаване на манипулативната игра

Възрастов диапазон: от 3 месеца до 6 месеца

Целеви набор от умения: координация на ръцете

Когато бебето ви е на около 3 месеца, то ще е развило достатъчно моторни си умения, за да играе с предмети. Затова поставете бебето си по коремче на пода с 3 или 4 меки предмети и играчки около него.

Насърчавайте го да достигне и да играе с играчките, без да му помагате да държи предметите. Оставете го да ги разгледа за около 10 до 15 минути, след което го обърнете, за да лежи на гръб. Това ще промени неговата перспектива към обектите и ще направи нещата по-интересни.

Източник: Мария Каменова, клиничен психолог и психотерапевт, специалист по ранно детско развитие

всички статии