За мама

Първи грижи за бебето у дома

Първи грижи за бебето у дома

Първите дни на бебето вкъщи са свързани с неговата адаптация и физиологични състояния, характерни за първите 28 дни след раждането. Моят съвет към родителите е да запазят спокойствие и с увереност да подходят към новите си задължения и отговорности. Нека бъдат сигурни, че инстинктът им няма да ги подведе.

Храненето и хигиената на бебето са сред основните грижи през този период. Много е важно родителите да положат усилия и да поддържат здрава и чиста кожата на новороденото.

Всеки ден се прави частичен сутрешен тоалет на бебето, както и вечерен – основен тоалет, но е важно да се полагат грижи за кожата на бебето и при всяка смяна на пелената през деня. За целта родителите могат да използват измивна и почистваща козметика, която да бъде без парабени и алергени, предназначена за нежната и чувствителна бебешка кожа. Като измивен продукт може да се използва бебешки сапун, шампоан, пяна или измивен гел – изборът е ваш.

Масажът на бебето също е част от ежедневните грижи и за него родителите е добре да си подготвят олио за новородени, хидратиращо мляко или лосион за тяло.

При частичния тоалет на бебето – особено, ако то само се е напишкало и най-вече, когато сте навън с новороденото, аз препоръчвам да се използват мокри кърпички, но искам да подчертая, че те трябва да са на водна основа. При тоалета на бебето не  се използват продукти на алкохолна основа, защото могат не само да са предпоставка за алергична реакция, но и за раздразнение на нежната и чувствителна бебешка кожа. Препоръчвам бебешките кърпички Water Wipes, тъй като те съдържат  99,9 % пречистена вода и само капка плодов екстракт. Създадени по уникална патентована технология, те са безвредни, без алкохол, парабени, оцветители и консерванти. Те са хипоалергични и са предназначени за перфектното почистване на нежата бебешка кожа.Много е важно всяка родилка да знае, че може да използва Water Wipes и при хигиенната  подготовката за кърмене.

За основния тоалет на новороденото ще е необходимо мамите да си подготвят още ваничка за къпане, хавлийка, чисти дрешки и чиста пелена. За грижа за пъпчето е необходим 90 градусов спирт, ако то не е паднало, или 70 градуса след отпадането на пъпната клампа. При почистване на нослето и ушичките могат да се използват клечки за уши с ограничител.

Много е важно да се знае при подготовката на стаята на бебето, че креватчето не трябва да е разположено между врата и прозорец. Да не е насочен директно към него нито климатик, нито вентилатор. Терморегулацията при новородените е незряла и затова трябва много да се внимава да не се охлади или претопли бебето. Родителите трябва да поддържат подходяща температура на въздуха на стаята на бебето, която да не надвишава 22-24 градуса.

Моят съвет за покупките на дрешки и спално бельо за бебето е да се избират естествени материи, подходящи за сезона в, който се очаква раждането на бебето.

Важно е родителите да следят поведението на бебето през първите дни. Ако то е спокойно, храни се добре, има редовни изхождания, значи всичко е наред.

 

всички статии