За мама

С бебе на път

С бебе на път

Предстои ви първо пътуване с вашето бебе. Грижата за малкия човек е на първо място. Съвсем нормално е в съзнанието ви да изникват много въпроси. На тях отговаря педиатърът д-р Тодор Тодоров.    

Докторе, може ли да тръгнем на път с бебето?

Може да пътувате с бебето още през първия месец. Пътуването може да бъде приятно, когато е добре планирано и спазвате някои златни правила.

Ако пътувате през летните месеци, тръгнете в по-ранните, ненатоварени и хладни часове. Избягвайте часовете между 11 и 17 часа поради опасност от претопляне. Не тръгвайте в час-пик в петък и неделя, когато има повече изгорели газове и забавяне на движението. Сложете сенници, които да предпазват нежната детска кожа и глава. Съобразете се с часовете за хранене и сън на малкото човече. Нахранете бебето половин час преди тръгване. Когато бебето е нахранено и сухо, то ще спи през по-голямата част от пътя. Не го хранете по време на пътуване.

При пътуване през по-хладните сезони трябва да се съобразите с прогнозата за времето и пътната обстановка. Ще пътувате по-дълго, ако вали сняг, дъжд или е паднала гъста мъгла. Ако е много студено, загрейте колата преди да се качите с бебето. Осигурете подходяща и постоянна температура около 22 градуса вътре в автомобила като използвате комфорта на съвременния зонов климатроник. Не обличайте детето с няколко слоя дрехи, защото може да го претоплите. Планирайте няколко спирания при по-дълъг път - на всеки 2 часа, при които да смените пелените и дрехите, да нахраните бебето и да си поиграете.

Подберете подходящо столче, съобразено с килограмите и възрастта. Поставете го в средата на задната седалка, където е най-безопасната зона в автомобила. За предпочитане е децата да пътуват обратно на посоката на движение. Настройте коланите така, че да прилепват плътно и да може да прокарате пръст между тях и детето. Не сваляйте детето от столчето по време на път. Добре е мама да пътува отзад при детето. Така ще може да се грижите най-добре за неговата безопасност, да му пеете и давате вода. 

Докторе, може ли да заведем бебето на море?

Може да заведете бебето на море или на планина. Планирайте почивката извън най-топлите летни месеци, най-добре юни или септември. Може да заведете малкия човек на плаж или на разходка по планинска пътека, но трябва да е сутрин до 11 часа и вечер след 17 часа, когато слънчевите лъчи не са толкова жарки и температурата е подходяща за тях. Стойте на шарена сянка. Винаги слагайте шапка със светъл цвят и с периферия на малката детска глава. Морето може да пренесете в малък басейн под чадъра, където детето да играе. Не забравяйте да давате често течности и не пропускайте хранения.

Докторе, какво да взема по време на пътуването?

Отделете време да подготвите компактен несесер с лекарства за най-честите неразположения:

  • За повишена температура: Парацетамол, Ибурофен, Метамизол. Температурата е наш съюзник. Изчакайте до 38 градуса и предлагайте непрекъснато течности.
  • За повръщане: Комплексни хомеопатични супозитории и супозиториите с лекарството дименхидринат. През първите 2 часа не се опитвайте да храните детето. Давайте течности на малки глътки.
  • За диария: Пробиотици, продукти със захаромицетни дрожди, продукти с танини. Може да продължите да кърмите, а децата на изкуствено хранене трябва да приемат безлактозно мляко.
  • За хигиена на очите и носа и при хрема: Физиологичен разтвор на ампули, хипертоничен разтвор и аспиратор за нос.
  • За първите зъбки: Успокояващ гел при никнене на зъби – с и без лидокаин.
  • За предпазване на детската кожа от слънчевите лъчи: Слънцезащитни продукти с SPF 50+.
  • За предпазване от хапещи насекоми: мухи, комари, кърлежи и бълхи. Подходящи и най-безопасни са репелентите с растителни етерични масла като кедър, евкалипт, цитронела, но са с кратко предпазно действие – около 2 часа.

За всички малки ранички и драскотини, ухапвания, ужилвания и  да не забравяме, подсичането в областта на пелените – препоръчвам Судокрем. Той ефективно се грижи за нежната зона под пелените като подпомага възстановяването, успокоява и защитава деликатната бебешка кожа. Нанесете нежно много тънък слой върху кожата и втрийте с кръгови движения. Използвайте при всяка смяна на пелените.

  • Лепенки с различна форма и големина, бинт и кислородна вода.
  • Разни: Термометър, нокторезачка, спринцовка, клечки за уши.

Не забравяйте да вземете имунизационния паспорт и здравната карта на детето. Добре е да знаете къде се намира най-близкият педиатричен кабинет и най-близката болница със спешен център.

Лек път!

всички статии