За мама

Съвети за правилно кърмене

Съвети за правилно кърмене

Интервю с Теодора Артинова, акушерка

Кърменето е естествен процес, за който всяка бременна жена трябва да бъде подготвена както физически,така и психически. На първо място тя трябва да вземе решение,че желае да кърми своето бебе. Това е началото на едно успешно кърмене. В тази връзка бих искала да дам няколко важни съвета за кърменето.

1. Кога и как идва майчиното мляко?

През първите три дни след раждането се отделя така наречената коластра, която е много полезна за бебето. От третия до шестия ден се отделя  „преходното майчино мляко“, а след шестия ден до края на първия месец се отделя същинското майчино мляко, което се регулира като количество до края на първия месец, спрямо нуждите на бебето. Много е важно мамите да знаят, какво и кога да очакват. Да са подготвени за това как и колко количество кърма ще имат.

2. Как да кърмим бебето?

През по-голямата част от денонощието в първите дни след раждането новороденото спи, затова съветвам мамите да подканват бебетата на веки два, три часа към кърмене. В случайте, когато бебето не отваря уста и продължава да спи, със зърното на гърдата се докосва зоната между горната устна и нослето му. По този начин бебето отмята глава назад, отваря уста и майката може да предложи гърда.

3. Правилно поставяне на бебето на гърда

Много лесно мамите ще познаят дали са поставили правилно бебето на гърда. Ако няма болка по време на кърмене, значи сте поставили бебето правилно. Новороденото трябва да захване не само зърното, но и част от ареолата. Всяка кърмеща жена трябва да знае, че както кърменето, така и изцеждането не трябва да бъдат придружени с болка.

4. За или против нощната пауза?

Аз съветвам мамите да не бързат с премахването на нощното хранене през първия месец. Когато бебето се роди, неговото стомахче е колкото черешка, затова то има нужда да се храни често и по малко. Към края на първия месец стомахчето придобива големина, подобна на големината на яйце и тогава бебето поема 80-100 мл. мляко на едно хранене и само ще покаже кога е готово за нощната пауза.

5. Коликите – как да се справим?

Коликите са болезнени спазми при новородените, които се характеризират с неспокойство от страна на бебето. То плаче силно и свива крачета към коремчето си. Какво биха могли да направят родителите? На първо място да внимават при хранене новороденото да не поглъща допълнително количество въздух. Може да правят също масаж на коремчето на бебето по часовниковата стрелка и по този начин ще спомогнат чисто механично за освобождаване на газовете. Аз бих препоръчала да вкючат и капки за колики, които ще облекчат значително това състояние. Много подходящи капки за бебета са Colief. Те представляват хранителна добавка, която се прибавя към кърмата или млякото на бебето. Colief съдържа неутрална лактаза, която спомага за преасимилирането на лактозата и премахването на причината за образуване на излишните газове. Капките облекчават кърмаческите колики, подпомагат усвояването на млечната захар и значително съкращават времето на плач.

6. Хигиена на гърдите по време на кърмене

Напълно достатъчно е кърмещата жена да спазва добра обща хигиена. Относно грижата за зърната, аз препоръчвам третирането им със съответната козметика за грижа за зърна, която подобрява тяхната еластичност и ги подхранва. Много важна е функцията на жлезите на Монгомъри, които са разположени около ареолата и отделят секрет, който омазнява и хидратира ареолата и зърното. По този начин предпазва зърното, което до момента не е било нито толкова често механично дразнено, нито овлажнявано както при кърменето.

всички статии