За мама

Хранене на бебето – особености

Хранене на бебето – особености

Уникалната храна за всяко дете е кърмата на неговата майка. Това е храната, която най-пълно отговаря на индивидуалните нужди на детето, осигурява оптимален за растежа и развитието внос на хранителни вещества, създава имунна защита, играе роля за профилактика  на социално значими заболявания като хипертония и диабет в по-късна възраст. Тази уникална по своя състав храна , обаче, в един момент се оказва недостатъчна , за да задоволи всички нужди на бързо растящия организъм. Това е периодът след 6 месечна възраст, когато постепенно трябва да въведем немлечните храни в менюто на детето, т.е да го захраним, съобразявайки се с особеностите на храносмилателната система, развитието на дъвкателния апарат и не на последно място с вкусовите му предпочитания.

Понякога, поради различни причини, след раждането се налага децата да се хранят с адаптирано мляко. Обичайните формули за хранене са на основата на белтъка на кравето мляко. В значителен процент от случаите, изкуствено хранените деца проявяват непоносимост или алергия към този  белтък, които се изразяват в бурни колики, неспокойствие, диария, кръв в изхожданията и в не малък процент от случаите – със запек. В този случай е необходимо да се консултирате със специалист за избора на подходяща за вашето дете формула за хранене и едва след това да пристъпвате към медикаментозна терапия за корекция на храносмилателните нарушения.

В периода на захранване (между 6-я и 12-я месец) редица грешки при въвеждането на немлечните храни (ненавременно въвеждане – ранноили късно, бързо въвеждане на различни групи храни, прехранване или продължително хранене с еднообразна храна) също могат да доведат до храносмилателни разстройства, едно от най-сериозните, от които е запекът, защото изисква комплексен подход при лечението.

Запекът се дефинира като затруднена дефекация на интервал над 3 дни. Освен споменатите грешки при захранване , причините за него се крият в несъвършенството на храносмилателната система на кърмачето, недостатъчен прием на течности, липсата на активни движения, нерядко и психологическа бариера. Родителите често прибягват към употребата на различни лаксативи . Голяма част от тях не са препоръчителни за употреба в ранна детска и кърмаческа възраст, защото се приемат през устата, абсорбират се от чревната лигавица и водят до привикване. Други усилват чревната перисталтика и също не са подходящи за употреба от деца и кърмачета. 

Във всички тези случаи аз препоръчвам Relaxit – мини клизмичка за ректална употреба. Relaxit е иновативен подход за бързо и ефикасно повлияване на запек. Той представлява гъста безцветна течност, съдържаща осмотични соли от първи ред, глицерол и сорбитол. Упражнява действието си в долната част на дебелото черво като привлича и задържа водата, омекотява изпражненията и води до бърза евакуация на чревното съдържание (в рамките на 5-20 минути след апликация). Подходящ за употреба от бременни, кърмачки и кърмачета, защото:

  • действа в долната част на дебелото черво
  • не се абсорбира и не води до привикване
  • не повлиява ефекта от паралелния прием на други медикаменти и не влиза във взаимодействие с тях
  • лесен и удобен  за приложение
  • стимулира ректума посредством накрайника и предизвиква бърза дефекация.

 

Статията подготви д-р Нина Конова, специалист по „Педиатрия” и „Детска кардиология” в София с над 30 години професионален опит, включващ работа в родилно отделение, детска консултация, имунизации, прегледи и ехокардиография. По настоящем д-р Конова е педиатър на свободна практика с фокус водене на детска консултация, превантивна медицина и хранене в детска възраст.

всички статии