Бебе и дете

Какво трябва да знаем за слънцезащитата на най-малките?

Какво трябва да знаем за слънцезащитата на най-малките?

Времето навън става топло и приятно, разходките в парка стават ежедневие, а за много от нас предстоят семейните ваканции на море или планина. Всички се радваме на слънчевите лъчи, но трябва да знаем, че слънцето може да бъде и опасно, затова е изключително важно да помислим за слънчева защита винаги, когато излизаме навън.

Д-р Зорка Угринова, специалист по обща медицина и хомеопатия, споделя с нас как да защитим децата си от слънчевите лъчи.

1. Д-р Угринова, какви съвети бихте дали на родителите за предпазване на децата от слънчевите лъчи през лятото?

Винаги, когато излизаме навън с децата си трябва да помислим дали те са добре защитени от слънцето. Аз бих дала няколко препоръки.

Използвайте подходящо облекло – вчасовата зона от 12 до 16 часа, слънчевите лъчи са изключително вредни и е редно детето да не бъде в пряк контакт с тях. Облеклото може да помогне. Имайте предвид обаче, че бялата тениска, например, има ограничена защитна фукнция, затова препоръчително е по-тъмното облекло.

Носете шапка – изберете удобна и подходяща лятна шапка, която има широк ръб, който хвърля сянка на лицето. За по-големите деца бих препоръчала и слънчеви очила. Те са важни и помагат при защитата от слънцето.

Винаги поставяйте слънцезащитен крем на вашето дете преди да излезете навън, като това трябва да се случи от 15 до 30 минути преди разходката ви. След това нанасяйте отново на всеки 2 часа или по-често, ако детето ви влиза във вода, например.

2. Как да изберем подходящ слънцезащитен продукт за бебето и детето?

Моят съвет е да изберете слънцезащитен крем или лосион с висок слънчезащитен фактор, както и да се уверите, че продуктът е обозначен като "широкоспектърен", което означава, че ви защитава както от UVA, така и от UVB слънчевата светлина.

Аз препоръчвам специалната детска слънцезащитна серия Baby Sebamed Sun Care, която предотвратява увреждания от слънцето, кожни раздразнения и предпазва от изсушаване. Всички продукти са с pH 5.5 като на здравата кожа и са подходящи за употреба още от първия ден.

Продуктовата гама на Baby Sebamed Sun Care включва кремове, лосиони, мляко и спрей със SPF 30, 50 и 50+. Слънцезащитният фактор SPF е тестван на базата на препоръките на Европейската асоциация по парфюмерия и козметика – COLIPA. Иновативната им формула осигурява надеждна UVA + UVB защита. Високо ефективният UVA/UVB филтър, комбиниран с микро-пигменти, предотвратява UV индуцирано увреждане и раздразнение на кожата. Съдържат витамин Е и провитамин В5, които защитават и регенерират кожата. Естествената хидро-фруктозна формула предлага интензивна хидратация и предпазва от изсушаване. 

3. Как да успокоим кожата в случай на изгаряне?

Ако слънчевото изгаряне е на лицето, основното е засегнатата кожа да се запази чиста и добре хидратирана чрез редовно прилагане на хидратиращи и овлажняващи продукти.

Ако бебето ви е под 12 месеца и получи слънчево изгаряне, задължително се консултирайте с вашия лекар.

При слънчево изгаряне на дете над 1 годинка, което е активно и игриво, няма мехури, главоболие или треска, ето как можете да го накарате да се почувства по-добре:

  • Давайте на детето си много течности.
  • Поставете хладен компрес върху зачервеното място.
  • Нанесете овлажняващ лосион или гел от алое върху изгорялата кожа за облекчаване на сърбежите.
  • Облечете детето в широки памучни дрехи, които няма да дразнят кожата му. 

 

всички статии