Бебе и дете

Масаж и гимнастика на бебето

Масаж и гимнастика на бебето

Интервю с Теодора Артинова, акушерка

1. Масажът и гимнастиката са едни от най-приятните моменти както за родителите, така и за бебето, но кога трябва да започнат те?

Масажът и гимнастиката стимулират кръвообращението,укрепват мускулите и спомагат за  правилния разтеж и развитие на новороденото.

Родителите могат да започнат с масажа още от първите дни след раждането.Желателно е той да се прави поне половин час преди хранене.

По отношение на гимнастиката, родителите трябва да изчакат новороденото да навърши два месеца. Прилагат се различни упражнения в зависимост от месечната възраст на бебето. Гимнастиката спомага за правилното физическо развитие на бебето.

2. Колко често и по кое време на деня препоръчвате да се прилага масажът и гимнастиката на бебето?

Добре е времето за масаж да е вечер след основния тоалет на новороденото. Разбира се, той може да бъде и през деня, особено когато говорим за масажа на коремчето в периода на коликите, който може да се прави повече от един път дневно. При масажа родителите трябва да използват както различни по вид масажни масла, така и хидратиращи кремове, но задължително подходящи за бебета и съобразени по състав с нежната им кожа. След масажа, преди поставянето на пелената и обличането, е важно седалището на бебето да се третира с подходящ крем против подсичане. Аз препоръчвам за ежедневна употреба Sudocrem, защото той хидратира и омекотява добре нежната бебешка кожа. Има противовъзпалителен ефект и не на последно място обезболява и перфектно епителизира кожата на новороденото. Sudocrem е изключително икономичен и се нанася на тънък слой в областта на срамната кост, гениталиите и цялата седалищна област.

Гимнастиката е подходяща за всяка част от деня, стига времето да е удобно за майката и съобразено с режима на бебето.

3. Кои са трите най-важни условия за правилното прилагане на масажа и гимнастиката на новороденото?   

Ако може да се определят трите най-важни условия за гимнастиката и масажа, бих казала, че на първа място най-важно е те да носят удовлетворение и спокойствие на новороденото. Бебето трябва да бъде радостно и щастливо, когато му се прави масаж или гимнастика. На второ място, бих обърнала внимание на правилния избор на часовете за масаж и гимнастика спрямо режима на активност и почивка на бебето, за да се провеждат физическите упражнения успешно и пълноценно. И в заключение искам да подчертая, че бебето не се масажира и не му се прави гимнастика, ако то е неспокойно, ако е болно или ваксинирано. При ваксинацията най-често имаме локална реакция на мястото на апликация на ваксината, която не позволява масаж или гимнастика. А когато бебето е болно, имаме общо неразположение и неспокойство.

Мили бъдещи и настоящи родители, запомнете, че гимнастиката и масажът трябва да бъдат едно приятно занимание както за новороденото, така и за вас. Те трябва да доставят радост на бебето, за да расте то здраво и щастливо.

всички статии