Бебе и дете

Първите 40 дни на моето бебе. Възможни проблеми и решения. (Първа част)

Първите 40 дни на моето бебе. Възможни проблеми и решения. (Първа част)

Д-р Свещникова, какво да очакват бъдещите мами и татковци през първите дни след появата на бебето? 

Първите грижи за бебето са наистина много важни и определящо за тях е дали бебето се е родило доносено, недоносено, преносено или с ниско тегло. Каквото и да е вашето бебе, то ще премине през т.нар. „адаптационен синдром”. Това е периодът на първите 2-3 дни след раждането, който е свързан с:

 • Отделянето на първата урина – до 48-ия час от раждането /олигурия/;
 • Дефекация до 24 час от раждането – тъмно-зелените изпражнения – мекониум, които новороденото отделя;
 • Транзиторен катар на червата – изхвърляне на воднисти и слузести изпражнения;
 • Физиологично спадане на тегло – до 10%.

  Успоредно с физическата адаптация в първите дни след раждането протича и адаптация на централната нервна система. Тя се изразява в следното:

 • Импринтинг (широко отворените очи на новороденото, което се опитва да запомни чертите на майка си)
 • Примитивни рефлекси на новороденото – сукане, гълтане, рефлекс на хоботчето.

Какво друго е характерно за първите дни на новороденото? За какво трябва да следят родителите?

През първите дни родителите може да забележат някое от специфичните състояния, описни по-долу, които са част от така наречената „полова криза” на новороденото:

 • мастопатия на гръдни жлези – това е увеличение на гръдните жлези на новороденото, което може да настъпи около 10-15 дни след раждането и е свързано с влиянието на майчините хормони върху плода. Този симптом се среща при над 60% от бебетата, но отшумява бързо и не е необходима реакция от страна на родителите.                      
 • вагинален флуор – белезникаво течение, което се получава поради преминаване на хормона естроген от майчиното кръвообръщение в това на бебето. Отминава бързо с понижаване на нивото на хормона.
 • менорея – леко кървене, което се получава при момиченцата пак под въздействие на хормоните от майката.

 Всички тези симптоми отшумяват от само себе си и не бива родителите да се опитват да ги „лекуват” по някакъв специфичен начин.

Физиологичната жълтеница също е част от „адаптационния синдром” на новороденото, като тя засяга в различна степен почти всички новородени. Жълт пигмент на име билирубин се натрупва в тъканите, особено в кожата, където може да се види като жълтеникаво или оранжево оцветяване. При бебета с физиологична жълтеница пикът на билирубиновото ниво е между третия и петия ден от живота им, когато е засилен разпадът на ембрионалния хемоглобин, който е със стойности много по-високи от нормалните. Билирубинът се елиминира от кръвта чрез работата на черния дроб и се изхвърля чрез изпражненията. При доносени здрави новородени деца, нивото на билирубина достига най-високи стойности през 3-ия ден след раждането, след което постепенно намалява. Клинично жълтеницата изчезва към края на първата седмица,

 Какви промени настъпват с кожата на новороденото и какво трябва да знаят бъдещите родители?

През първите седмици е възможно бебето да има проблеми с кожата. Твърде вероятно е да се появят дребни пъпчици, петънца и т.н. Ето на какво се дължат те:

 • Токсичен еритем – това е обрив, който може да  се появи през първите няколко дни след раждането. Родителите могат да забележат различни по големина червени петънца с малки връхчета, изпълнени понякога с белезникава течност. Това отново се дължи на преминалите от майката в края на бременността хормони, затова не е нужно да се прилага лечение.
 • Милиа – това са запушени мастни жлезички, които най-често са разположение по носа и бузките на бебето и отзвучават до края на първия месец.
 • Милиария – запушени потни жлези, които са под формата на бели прозрачни кристалчета. Най-често се появяват по челото на бебето.
 • Суха лющеща се кожа с намалена еластичност – това състояние се среща най-често при преносените деца, при които плацента не може повече добре да храни бебето или при доносени новородени, чиято плацента по някаква причина не е могла да изпълнява пълноценно функциите си.

Моят съвет е родителите добре да се грижат за кожата на бебето с подходящи продукти. Ежедневната грижа е от особено значение, особено в началото. Пелената на бебето трябва да се сменя на 3-4 часа. Най-добре е бебето да се измие на течаща вода, а след това да се подсуши нежно и задължително да се нанесе продукт против подсичане. На пазара има много подходящи за тази цел продукти.

Бих препоръчала Sudocrem, защото е козметичен продукт с високо качество, много подходящ за новородени бебета, доказал своята ефективност в добрата грижа за здравето на кожата в зоната на пелените. Той е лесен за нанасяне, изключително икономичен и предпазва нежната бебешка кожа. Има противовъзпалителен, протектиращ и адстрингентен ефект.При всяка смяна на пелената се нанася тънък слой от Sudocrem в областта на срамната кост, гениталиите и цялата седалищна област, за да се избегне появата на подсичане, както и за лечението му.

Втората част от статията можете да прочетете тук

всички статии