За мама

Грижата за гърдите по време на кърмене

Грижата за гърдите по време на кърмене

В тази статия, ние от екипа на Училище БЕБЕ, ще се постараем да ви дадем някои съвета за това как да се грижите за гърдите си докато кърмите.  

1. Намерете перфектния сутиен

Още от самото начало на бременността ви, гърдите ви ще започнат да се подготвят за един от най-важните процеси – кърменето. Тъй като те стават по-големи, вашите сутиени ще започнат все повече да ви стягат. В този случай, ние ви съветваме да използвате специалните сутиени за кърмачки, които са памучните и са с презрамки, които лесно се свалят за ваше удобство.

2. Хигиена, хигиена, хигиена

Много е важно да поддържате добра хигиена преди, по време и след  кърмене. Това е така, защото докато кърмите, сте по-предразположени към различни инфекции.

Винаги мийте ръцете си преди кърмене, както и преди всяко докосване на гърдите си. Почиствайте ги редовно с топла вода,a когато нямате достъп до такава, се възползвайте от мокрите кърпички за кърмачки. Тук искаме да обърнем внимание на факта, че е кърпичките задължително трябва да са без алкохол, парабени, парфюм, консерванти, оцветители и добавени химикали.

Ние от екипа на Училище БЕБЕ ви съветваме да се доверите на WaterWipes, които съдържат само 2 съставки – 99,9% вода и капка плодов екстракт. 

Създадени са по уникална патентована технология и произведени в защитена среда, така че можете спокойно да ги използвате при подготовка за кърмене, без да се изисква допълнително почистване на гърдите.

Кърпичките WaterWipesса безвредни, щадящи и хипоалергенни. Те не дразнят и не алергизират както кожата на бебето и новороденото, така и вашите гърди. Ползват се с препоръката на акушерки и педиатри и са дерматологично тествани.

3. Уверете се, че бебето се храни правилно

Правилното кърмене  на бебето  ще ви помогне да избегнете много различни проблеми с гърдите ви като възпалени зърна, запушени канали и дори мастит.

За да избегнете тези проблеми, уверете се, че бебето ви е поставено в правилна позиция и по правилен начин е засмукало вашето зърно. Още един съвет от нас – преди да започнете кърменето, винаги се настанявайте удобно.

4. Редовно овлажнявайте гърдите си

За да избегнете болезнени, сухи и напукани зърна, то винаги овлажнявайте гърдите си след като приключите с кърменето. Това всъщност е много лесно, защото най-добрият овлажнител в този случай е млякото, което гърдите ви произвеждат. Бихте могли да използвате и специалните кремове за гърди, които ще намерите в аптеките.   

5. Редовно изцеждайте гърдите си

Когато започнете кърменето, важно е да запомните, че гърдите ви не трябва да стоят пълни. Редовното кърмене на бебето, изпомпването  и масажирането ще помогнат за намаляване на напрежението в гърдите и евентуалната поява на бучки.

6. Споделяйте с личния си лекар

Не се притеснявайте да питате и споделяте с лични си лекар, винаги когато нещо ви смущава. Кърменето не трябва да бъде болезнено и това, че понякога не се справяте с него не бива да ви кара да се чувствате лоши майки.

Кърменето е чудесен начин, по който можете да се свържете с вашето новородено бебче като същевременно му осигурите най-доброто начало. Не е тайна, че кърмата е изключително ценна за здравето на вашето бебе, но понякога самият процес по кърменето може да ви отнеме  много време.

Надяваме се, че нашият списък със съвети за грижа за гърдите ще ви помогне да се справите с това предизвикателство.

Успешно кърмене!

всички статии