Бременност

Ароматерапия за бременни

Ароматерапия за бременни

Бременността е специален момент за всяка жена, изпълнен с различни емоции, но и с много физиологични промени през които тялото на жената преминава, за да осигури най-добрите условия за развитието на бебето. В тази връзка често бъдещата майка изпитва неразположения като болки в кръста, отоци в краката, киселини и др.

Тук на помощ идват терапевтичните етеричните масла. Те са нежна и натурална грижа, на която можете да се доверите за облекчаване на най-често срещаните проблеми по време на бременност, така и при раждане, кърмене и отглеждане на здраво и щастливо бебе.

Маслата са натурални, летливи и ароматни съединения, чиито ползи са познати на човечеството от хилядолетия. Те могат да бъдат открити в семена, кори, стъбла, корени, цветове и други части на растения. Извличат се най-често чрез парна дестилация или студено пресоване. Те са около 50-70 пъти по-концентрирани от билките. Например 1 капка етерично масло от мента се равнява на 28-29 чаши чай от мента.

Етеричните масла имат отличните терапевтични качества при много болестни състояния. Когато бъдат нанесени върху кожата, те бързо преминават през клетъчната стена и достигат до клетките и така подпомагат организма по-лесно да се справи с вирусите и бактериите, както и да се освободи от натрупаните токсини. Това се случва за около 20 минути след приложението им и продължава около 3-6 часа.Този ефект се дължи на изключително малкия размер на молекулите на маслата и тяхната мастноразтворимост. 

Затова преди да вземете решение да използвате етеричните масла по време на бременност, задължително е да се консултирате с вашия лекар. Имайте предвид, че не всички етерични масла са подходящи за бременни жени. Най-добре се допитайте до сертифициран ароматерапевт кои от тях да ползвате.

Два са основните начини, по които се използват етеричните масла –локално и чрез дифузер за ароматерапия. 

Най-подходящите методи за локално приложение: върху кожата (подходящо разредени с базово масло) за отпускащ масаж, за уморени и оточни крака, при болки в кръста и гърба, против стрии върху корема, бедрата и гърдите, масаж на перинеума за подготовка при нормално раждане и избягване не епизиотомия, в топла или детокс вана (2-3 капки в 1 ч.л. базово масло) вечер преди сън за отнемане на напрежението, за отпускане на мускулатурата и др.

За еластична кожа, против стрии:

Локално приложение

 • 2 капки Geranium,
 • 4 капки Mandarin
 • 2 капки Lavender

се смесват с 30 мл.базово масло. Използвате 1 път седмично.

Етеричните масла винаги разреждайте с базово масло, тъй като те на са водоразтворими. Подходящите масла са тези без собствен аромат като фракционирано кокосово масло, бадемово масло, жожоба и други.

Маслата се прилагат на стъпалата, гърба, тила, зад ушите, под пъпа, кръста. Избягват се ушите, носа, очите, устата или др. чувствителни части на тялото. Ако все пак се случи масло да попадне на нежелано място, намажете с базово масло засегнатата област. Различните масла могат да оказват загряващ, охлаждащ или неутрален ефект. Охлаждащите и загряващи се разреждат двойно на указаното. Не забравяйте винаги да миете ръцете си след употреба на масла.

Използването на етерични масла в дифузер за ароматерапия e уместно преди, по време и след раждане за успокоение, намаляване на тревожността, при изтощение, при гадене и повръщане, за подобряване качеството и продължителността на съня и др.

При гадене, повръщане, стомашен дискомфорт

В дифузер

 • 3 капки Grapefruit
 • 2 капки Ginger
 • 1 капка Spearmint

се смесват заедно, след което 1-3 капки от тази смес се слагат в дифузер с вода. 

В есенно-зимния период бременните могат да използват ефективно етеричните масла при настинка или вирусни инфекции. Те са много мощно природно средство за възстановяване и поддържане на здравето, но трябва да се използват разумно и внимателно. По долу ще намерите някой утвърдени комбинации за най-честите проблеми.

При първи симптоми на настинка, грип, хрема, синузит, ангина

Локално

 • 5 капки Чаено дърво,
 • 5 капки Тамян
 • 5 капки Лимон

се смесват заедно в 10 мл. базово масло. Нанася се върху челото, тила, гърба, стъпалата и шията на всеки 2 часа. Вдишайте от дланите си след като сте намазали.

В дифузер

В 100 мл. вода добавете 3 капки Чаено дърво и 2 капки Лимон.

При висока температура

Локално

 • 5 капки Лавандула и
 • 5 капки Лимон/Спеърминт

се смесват заедно в 5 мл. базово масло. Нанесете върху гърба и стъпалата.

В дифузер

В 100 мл. вода добавете 3 капки Спеърминт и 2 капки Лимон.

Ако и вие сте в очакване на вашето дете-не забравяйте, че смисълът на всичко е „Здрава мама, здраво бебе“!

Автор: Даниела Сечкова, ароматерапевт, сертифициран ароматач терапевт и Търговски директор на Healthy You (https://www.healthyyou.bg)

 

всички статии