За мама

Как да победим в борбата за смяна на памперса?

Как да победим в борбата за смяна на памперса?

След шестия месец, бебетата кипят от енергия! Те по никакъв начин не желаят да лежат. Плачат, сърдят се и дори пълзят. Едно просто начинание като сменянето на памперса, може да се превърне в мъчителна борба.

Сменянето на памперса е ритуал. Позицията, която заемате вие и бебето ви по време на смяна на пелените, създава перфектна възможност, в която можете да заздравите връзката помежду си. Накланяте се над бебето си и лицето ви е изключително близо до неговото, успявате да го погледнете в очичките и да осъществите комуникация. Нещо повече, тази златна възможност ви се представя няколко пъти на ден. Не приемайте тази дейност като задължение, а и се насладете.

Научете повече за вашето бебе. Сменянето на пелените предлага идеална възможност да опознаете сигналите, които вашето бебе ви изпраща. Ще научите как работи малкото му телце, докосването по коя част от тялото му го кара да изпита гъдел и много други. Когато го повдигате, движите или докосвате, ръцете ви ще научат картата на тялото му и това, което е нормално за него. Това е важно, защото ще ви позволи лесно да дешифрирате всички физически промени, които изискват вашето по-специално внимание.

Спечелете неговото доверие. Редовното сменяне на пелените създава ритъм в света на вашето бебе и това му дава чувство за сигурност и надеждност. Понякога ще има дни, в които бебетата ви няма да са особено предсказуеми. Важното е обаче вашите докосвания да подскажат на бебето, че то е ценено и обгрижвано.

Време, в което вашето бебе ще се учи. Вашето бебе ще научи много по време на смяна на пелените. Това е един от малкото случаи, в които то вижда собственото си тяло без дрехи, когато може да се движи свободно, без да има пелена между краката си. По време на смяна на памперса бебето ви ще успява от близо да чуе  гласа ви и да се съсредоточи върху това, което казвате и начина по който го казвате.

Какво мисли и чувства бебето ви? Повечето бебета не се интересуват от това, както има в памперса им. Те са твърде заети, за да се занимават с такива тривиални въпроси. Може да е важно за вас, но това не значи, че същото важи и за тях. Обривите или неправилно сложеният памперс могат да накарат бебето ви да се страхува от смяната, така че винаги проверявайте за възникнали проблеми и неразположения.

Дълбоко си поемете въздух. Като се има предвид броят на пелените, които трябва да смените,  е възможно това занимание да ви се струва скучно, а дори и много дразнещо и времеемко. По някакъв начин бебето ви ще успее да усети това и няма да се чувства добре. Приемете процесът по смяната на пелените като един ритуал, който ви свърза с вашето бебе.

Забавлявайте се. Това е чудесно време, в което можете да пеете песнички, да ритате с крачета, да го плясвате леко по дупето или да докосвате малките му пръстчета. Чрез подобни забавление, процесът ще престане да бъде една задължителна рутина.

Разсейвайте го. Дайте му играчка, която свети с различни цветове или пък такава, която издава различни звуци, стига детето да не плаче не е особено трудно да се привлече неговото внимание.

По материали от childdevelopmentinfo.com

всички статии