За мама

Как да защитим детето си от силните слънчеви лъчи?

Как да защитим детето си от силните слънчеви лъчи?

Мързеливите дни покрай морето или в парка са любими на много семейства. Но позволите ли на детето си да излезе навън без необходимата слънчева защита, вие поемате голям риск.

Специалисти споделят, че е нужно само едно силно изгаряне, за да се удвои шансът от появата на меланом или т.н. кожен рак.

Не пестете от слънцезащитния крем!

Не позволявайте на слънцето да навреди на меката и гладка кожа на вашето дете. Ултравиолетовата слънчева светлина може силно да увреди кожата и да причини проблеми.

Винаги поставяйте слънцезащитен крем на вашето дете, преди да излезете навън, като това трябва да се случи от 15 до 30 минути преди разходката ви. След това нанасяйте отново на всеки 2 часа или по-често, ако детето ви влиза във вода. Водоустойчивото слънцезащитно покритие също се маха – проверете етикета на използвания продукт, за да видите колко скоро ще трябва да нанесете нов слой от него.

Ако детето ви посещава училище или детска градина, уверете се, че учителите са инструктирани да прилагат слънцезащитни средства преди всякакви дейности на открито.

Изберете слънцезащитен продукт, който е подходящ за вашето дете,

Не можете да прецените кой е най-подходящият продукт? Ето ви няколко съвета:

1. Изберете крем, който съдържа цинков оксид или титанов диоксид, защото тези съединенията са по-малко дразнещи и не се абсорбират от кожата.
2. Доверете се на слънцезащитен крем с висок слънчезащитен фактор (най-малко 30)
3. Уверете се, че продуктът е обозначен като "широкоспектърен", което означава, че ви защитава както от UVA, така и от UVB слънчевата светлина.
4. Оставете детето си да избере цветен или ароматизиран слънцезащитен крем. Тази идея отпада, ако детето ви има чувствителна кожа.

Покрийте детето от главата до петите

Слънцезащитните продукти са само част от възможностите за защита на детето. Много специалисти са на мнение, че в часовата зона от 12 до 16 часа, слънчевите лъчи са изключително вреди и е редно да се избягва прекият достъп с тях.

Облеклото може да помогне. Имайте предвид обаче, че бялата тениска, например, има ограничена защитна стойност. Особено за деца се препоръчва тъмно, здраво облекло. Можете също така да купите и дрехи, които са специално обработени с химикали, които предпазват от пряката ултравиолетова светлина.

Носете шапка

Позволете на детето си само да избере своята шапка, то трябва да иска да я носи! Не забравяйте обаче, че тя трябва да има широк ръб, който хвърля сянка на лицето. Слънчевите очила са друг задължителен елемент. Те са важни и помагат при защитата от слънцето, препоръчват се за деца от всички възрасти.

Друг важен съвет е да давате пример на децата си, ако вие самите не желаете да се намажете със слънчезащитен крем, да си сложите шапка и очила, значи и вашето дете няма да пожелае.

Как да успокоим кожата в случай на изгаряне?

Ако детето ви получи слънчево изгаряне, но е активно и игриво, няма мехури, ето как можете да го накарате да се чувства по-добре:

• Поставете хладен компрес върху зачервеното място.

• Нанесете гел от алое върху изгорялата кожа. Опитайте да поставите алоето в хладилника за няколко минути преди да го използвате.

• Дайте ибупрофен. Обърнете се към Вашия лекар за правилната доза.

• Давайте на детето си много течности.

Статията е подготвена по материали от webmd.com

всички статии