За мама

9 съвета за заздравяване на връзката баща-син

9 съвета за заздравяване на връзката баща-син

Наближава Денят на бащата и решихме да обърнем внимание и на татковците. Затова подготвихме тази статия, която представлява разказът на един баща за отношенията със синовете му. Надяваме се да ви бъде полезна и да ви даде идеи за създаване на хармонични отношения между бащите и техните синове.

Връзката баща-син може да бъде сложна. Бащите и синовете, които имат различни интереси, е възможно да изпитват трудности във взаимоотношенията. Понякога бащите и синовете се чувстват конкуренти един на друг. Нежеланието им да разкриват чувствата си, усложнява положението, тъй като и двамата искат по-добри отношения помежду си, но никой не знае как да го покаже.

Бащи споделят, че докато гледат собствените си взаимоотношения със синовете си, установяват някои ключови елементи за създаването и изграждането на силна връзка баща-син.

1. Синовете силно се влияят от бащите си. Синовете се научават да бъдат мъже като гледат бащите си. Влиянието на бащата върху личностното развитие на сина често е невидимо, но въпреки това реално. Когато младежът наблюдава как баща му се държи с майка му, той се научава на уважение (или неуважение). Като гледа как баща му общува с околните, той се научава как се говори с хората, как те се свързват помежду си и как се справят с проблемите.

2. Развийте общи интереси. Това е урок, който научих от собствения ми баща. Той беше служител на полицията и работеше на смени. Татко се занимаваше с много спортове и се наслаждаваше на времето с приятелите си. Аз пък бях некоординиран и мразех спорта и физическите активности. Баща ми положи огромни усилия в опитите си да ме превърне в спортист, но безуспешно. За мен беше много по-приятнода седя под някое дърво и да чета.
Но нещото, което и двамата обичахме, беше къмпингът. Когато открихме това и започнахме да прекарваме повече време заедно, връзката ни се заздрави.

3. Не се страхувайте от т. нар. „момчешка“ игра. Моите момчета, особено докато бяха малки, бяха свръх активни и на моменти дори груби. Изглежда, че за момчетата борбата в двора, например, е забавно преживяване. Трябва да ги пазите, но в същото време да си позволявате да поемате премерени рискове и по този начин да ги направите по-опитни.

4. Включете се в дейностите, които са между бащата и сина. В нашето семейство, аз се чувствах най-близо до синовете си, докато се наслаждавахме на къмпингуването. Правихме си лагери, походи, изработвахме различни неща, наслаждавахме се на времето заедно.

5. Заемете се с голям проект заедно. Има нещо вълшебно за момчето в това да бъде част от нещо по-голямо от него. Това е една от причините да се радвам да работя със синовете си по техните проекти за училище. Някои бащи и синове строят къщичи за птици, други пък поправят автомобила си. Не е важно какво точно ще правите, важното е да се чувствате щастливи и да си спомняте тези проекти с усмивка.

6. Слушайте синовете си. Мъжете изглежда като цяло са против „многото приказки“.
Намирам, че имам склонността да слушам само минута или две, преди да реша какъв е проблемът и чак след време се замислям. Започвайки от най-ранните години на нашите синове, ние трябвв да ги изслушваме без осъждане, без да се опитваме да „поправим” нещата. Потърсете възможности, в които да бъдете с вашите синове и просто да ги слушате – отидете на риболов или пътувайте. Опитайте се да изразходвате само 25% от времето в говорене, а останалото оставете за слушане.

7. Не се страхувайте от сериозните разговори. Отделете време да обясните на синовете си за секса и различните взаимоотношения. Обсъждането на тези теми ще им помогне да развият по-позитивни нагласи към секса и момичетата като цяло. Нека вашата връзка бъде толкова силна, че да не съществува тема, които да се притеснявате да засегнете.

8.Фокусирайте се върху позитивите. Нашите деца са бомбардирани с отрицателни съобщения навсякъде около тях. Само гледането на реклами по телевизията ще създаде чувство за малоценност в тях. Вероятно те не са толкова силни, колкото момчетата, които виждат по телевизията, нито толкова красиви. Като бащи нашата основна задача е да ги поощряваме, да им казваме, че телевизията не е сигурен и реален източник. Че те са силни и красиви по свой собствен начин, които не е нужно да се доближава до представения в рекламите.

9. Правете нещата едно по едно. Трябва да отделим специално време за всяко едно от децата си. Най-малкият ми син обичаше баскетбола и прекарвахме много часове правейки точно това. Най-големият ми син обиче предпочиташе футбола, следователно времето, което прекарвахме заедно, беше изцяло посветено на това занимание.

Материалът е подготвен по книгата на Wayne Parker, Power Dads

всички статии