За мама

12 нетрадиционни идеи за боядисване на яйца

12 нетрадиционни идеи за боядисване на яйца

На Велики четвъртък традицията повелява да се боядисат яйцата за Великден. Това може да направите не само с боята за яйца от магазина, но и с естествени природни продукти, може да използвате различни и нетрадиционни техники. 

Ето няколко предложения от нас:

1. Красиви декорирани яйца със "салфеткова" декупажна техника
След като сте изрязали подходящите елементи от салфетките – цветя, великденски зайчета и т. н. просто ги прикрепете към бялото или боядисано в цвят по избор яйце. Намазвате лепило върху повърхността на яйцето, прикрепяте декорацията и след това отново нанасяте един пласт лепило, за да се прикрепи добре. И просто изчакайте да изсъхне добре

2. Великденски яйца, декорирани с цветен пясък
С четка нанесете лепило във формата, която желаете (цвете, листо, пеперуда и др.) и оваляйте яйцето в желания цвят пясък. След като изсъхне, нанесете лепило в други форми по черупката на яйцето и отново овалвате в друга разцветка пясък. И така, докато запълните цялата повърхност на яйцето.

3. Красива мозайка от яйчени черупки
Върху повърхността на яйцето нанасяте лепило и залепвате парченца черупки от яйца. Развихрете фантазията си и направете собствен дизайн за мозайка. Изчакайте добре да изсъхне лепилото и яйцето ви е готово 

4. Боядисване с люспи от кромид лук

За целта още преди да сте започнали да варите яйцата си пригответе люспи от стар лук, един или два дамски чорапа и няколко връвчици. Опаковайте всяко яйце с люспите от лука и го поставете внимателно в чорапа. След това завържете чорапа с връвчица плътно до така опакованото яйце, за да не могат да се разместят люспите на лука. Процедирайте по същия начин и с другите яйца.

След като сте приключили с опаковането, поставете яйцата в тенджера и ги сварете, както обикновено за десетина минути. След сваряването на яйцата ги извадете да се охладят и разопаковайте внимателно.

5. Декориране на великденски яйца с ориз и ядки
Може да направите и цветни декорации с ориз – начинът е да оцветите ориза в боите, с които боядисвате яйцата и да го оставите да изсъхне добре. Декорацията с ядки става лесно – върху свареното яйце или яйце, от което сте извадили жълтъка и белтъка, нанасяте с четка нетоксично лепило във формата, която желаете и овалвате в съответните ядки. След това продължавате процедурата като поетапно нанасяте лепило и овалвате в определените ядки, докато се получи цялостна декорация на великденското яйце.

6. Красиви "дантелени" яйца
Все още горещото, подсушено от водата яйце, увивате с дантелената лента през средата. Пристягате крайчетата на лентата с ластик и потапяте в избраната от вас боя. Задръжте яйцето няколко минути. Извадете го и го оставете в дантелата за още 2-3 минути, след което внимателно я премахнете.

7. Златисти яйца с боя от куркума
За да боядисате яйца в златисто жълто, разтворете 6 супени лъжици куркума на прах в купа с вода. Добавете супена лъжица оцет и супена лъжица сол. Разбъркайте добре и потопете яйцата. Колкото по-дълго стоят в разтвора, толкова по-наситен и жив ще става цветът.

8. Морковено оранжево с боя от… морков
За да получите морковената боя, пасирайте няколко моркова, в зависимост от големината. Полученото пюре разредете с малко вода, изсипете в купа и сложете вътре яйцата. Добавете супена лъжица оцет и супена лъжица сол. Колкото повече време престоят, толкова по-наситен цвят ще се получи.

9. Кафяво или бежаво се постига, разбира се, чрез кафе. 
Накратко – сварете няколко чаши силно кафе и потопете в него яйцата. Добавете супена лъжица оцет и супена лъжица сол.

10. Рубинено червено с боя от червено цвекло (Използвайте и корени от брош, няма да съжалявате)
Подобно на варианта с оранжевото и този цвят се прави като пасирате една глава цвекло и разредите пюрето с малко вода. Добавете супена лъжица оцет и супена лъжица сол. Потопете яйцата в разтвора и изчакайте докато придобият желания цвят.

11. Боровинково синьо
Ако предвидливо сте замразили боровинки, сега е моментът да ги размразите. Пасирайте по познатия начин и боядисайте няколко сини яйца. И тук не забравяйте и предварително добавете супена лъжица оцет и супена лъжица сол. Може да използвате и малко трудното за намиране в този сезон – цветно зеле. Използвайте 5-6 листа от главата зеле, нарежете ги на ситно и ги залейте с около литър вода. Яйцата се варят заедно с боичката си около 2 часа.

12. Зелено с боя от спанак
Сварете и пасирайте спанака, добавете супена лъжица оцет и супена лъжица сол и поставете яйцата в разтвора. Нататък ви е познато – колкото повече време престоят, толкова по-наситен цвят ще се получи.

Преди всичко не забравяйте да се забавлявате!

Поздрави,

Екипът на Училище Бебе и Клуб Родители

всички статии