За мама

Мога ли да предскажа какъв ще бъде характерът на детето ми?

Мога ли да предскажа какъв ще бъде характерът на детето ми?

Понякога да, но не винаги, според педиатъра Уилям Кари. Като родител на новородено, на вас ще ви се наложи да прекарвате безбройни часове, наблюдавайки това как вашето бебе реагира на всичко, което го обгражда и да се чудите дали неговата раздразнителност или кратките промеждутъци на внимание са предвестник на това в какъв човек ще се превърне то.

Може би сте нетърпеливи да разберете, какъв ще бъде характерът на вашето дете въз основа на изводите, които си правите от неговото поведение на този етап. Трябва обаче да знаете, че това, което виждате сега, не е задължително това, което което ще продължите да виждате и в бъдеще.

Какво имаме предвид под темперамент? Това е начинът, по който един човек преживява и реагира на това, което се случа в или извън него. Става въпрос за неговият начин на поведение.

За бебе това може да значи какъв е режимът му на ядене и спане, колко енергични са движенията му, колко лесно бива успокоено или разсеяно и дали то лесно възприема нови хора или нова храна, например.

Характерът на бебето може да се променя постоянно през неговите първи месеци, защото начинът по който новороденото се държи бива повлияно от временни фактори като хормоните на бременността, здравето на майката, както и диетите, които тя спазва, преждевременното раждане или незрялото му неврологично развитие.

Тези фактори спират да играят толкова значима роля около четвъртия месец на бебето, така че след този период, вие ще имате по-добра възможност да разберете какво дете стои пред вас. Затова, вглеждайте се внимателно, опитвайте се да разберете и да свикнете с неговия модел на поведение и изчакайте, за да разберете какво ще ви донесе бъдещето.

По материали от Baby Center

всички статии