За мама

Кърмене и грип

Кърмене и грип

Трябва ли да спра да кърмя, ако съм пипнала грип?

Ако мислите, че сте били в контакт с болни от грип, но не сте се заразили, продължете с кърменето. Млякото ви „транспортира” антитела, които помагат за изграждането на имунната система на бебето. Но ако започнете да усещате симптоми характерни за грипа, вземете мерки, за да предпазите бебето от микробите. Най-добрият вариант е да изцеждате млякото и някой друг да храни бебето с шише.

Как по друг начин мога да защитя бебето от грипа?

Докато сте болни е добре да ограничите контактите с бебето. Ако може някой да друг да храни бебето с шише, ще е чудесно. Но ако няма такава опция, ограничете достъпа на микробите до бебето по някои от следните начина:

  • Измийте си ръцете със сапун и топла вода преди да вземете бебето.
  • Носете маска.
  • Ако не можете да носите маска, кихайте или кашляйте с ръка на устата или в кърпичка. Ако кихате в кърпичка, след
  • използването й я изхвърлете и си измийте отново ръцете.
  • Сложете чисто и сухо одеялце между вас и бебето, когато го взимате за кърмене. Използвайте ново одеалце всеки път.
  • Измийте си гърдите с нежен сапун и с топла вода преди всяко хранене.
  • Не споделяйте чашата от която пиете, одеяло, дрехи, възглавници и прибори докато не ви минат симптомите.

Мога ли да вземам лекарства за грип, ако кърмя?

Да, може да вземете антивирусни препарати изписани от лекар. Ако сте били изложени на грип или сте имали контакт с болни, може да вземете лекарства като предпазна мярка и да продължите с кърменето, стига да нямате симптоми. Ако вече имате симптоми и се изкушавате да вземете препарат за бързо възстановяване, погледнете кои лекарства са одобрени и кои са безопасни за бебето. Най-добре се посъветвайте с вашия лекар.

Мога ли да храня бебето, ако то е болно от грип?

Разбира се! Кърменето е най-доброто нещо, което може да направите за бебето ако е болно от грип. Бебета имат нужда от повече течности когато са болни. Майчиното мляко е най-добрият вариант, защото им помага да си развият имунната система.

Какво да правя, ако имам проблем с храненето на бебето, когато то е болно?

Ако бебето ви е много болно и не иска да суче, пробвайте да дадете мляко с шише или капкомер. Може да му дадете препарат против грип, но първо задължително се посъветвайте с педиатър.

По материали от Baby Center

всички статии